|

Waar is de Aldfears Erf Route gebleven?

Waar is de Aldfears Erf Route gebleven?
©: Bauke Foilkertsma

De naam "Aldfears Erf Route" heeft in Friesland een bijzondere weerklank. De route speelde zich af rond de kleine dorpjes Allingawier en Exmorra in het westen van Friesland tussen Bolsward en Makkum. Grondlegger was Yde Schakel. Hij kocht in 1970 een oude boerderij in Allingawier en toverde dit om tot museumboerderij ‘De Izeren Ko’. Maar er waren meer authentieke buitenkansjes in Allingawier en ook in buurdorp Exmorra.

Er kwam een authentieke timmerwerkplaats bij , een grutterswinkeltje en een schooltje. Dit allemaal omlijst door de prachtige enscenering van de authentieke dorpjes zelf. Meer dan genoeg ingredienten voor een route "down memorylane". Vele, meestal wat oudere, Friezen en toeristen hebben deze route dan ook afgelegd per auto of per touringcar onder begeleiding van een gids.

Het is me nooit opgevallen dat de route ooit zou zijn opgedoekt. 

© Tekst: Bauke Foilkertsma © Foto voorblad: Bauke Foilkertsma


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!