|

Waar is de Aldfears Erf Route gebleven?

Waar is de Aldfears Erf Route gebleven?
©: Bauke Foilkertsma

De naam "Aldfears Erf Route" heeft in Friesland een bijzondere weerklank. De route speelde zich af rond de kleine dorpjes Allingawier en Exmorra in het westen van Friesland tussen Bolsward en Makkum. Grondlegger was Yde Schakel. Hij kocht in 1970 een oude boerderij in Allingawier en toverde dit om tot museumboerderij ‘De Izeren Ko’. Maar er waren meer authentieke buitenkansjes in Allingawier en ook in buurdorp Exmorra.

Er kwam een authentieke timmerwerkplaats bij , een grutterswinkeltje en een schooltje. Dit allemaal omlijst door de prachtige enscenering van de authentieke dorpjes zelf. Meer dan genoeg ingredienten voor een route "down memorylane". Vele, meestal wat oudere, Friezen en toeristen hebben deze route dan ook afgelegd per auto of per touringcar onder begeleiding van een gids.

Het is me nooit opgevallen dat de route ooit zou zijn opgedoekt. 

© Tekst: Bauke Foilkertsma © Foto voorblad: Bauke Foilkertsma


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.