Alles over Oudehorne
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1Alles over Oudehorne


Deel:

-

-

Oudehorne

Oudehorne

Gezellig is het in de bij elkaar 2500 inwoners tellende tweelingdorpen Oudehorne en Nieuwehorne. Het winkelcentrum vormt de kern van het dorp. Naast vele bezienswaardigheden zoals de prachtige Hervormde kerk en de ‘miniaturengalerij’ van Hanneke Hofstra, is er een opvallende historie die de twee dorpen aan elkaar verbindt. In het centrum van het dorp vindt u het dorpshuis ‘De Kiekenhof’, waar het hele jaar door diverse activiteiten en exposities zijn.

Het prachtige landschap rond de dorpen wordt gekenmerkt door de houtwallen die de percelen omzomen. Naar het zuiden liggen de ‘Grote en Kleine Kiekenberg’ en het Tolheksbos, mooie natuurgebieden die een oase van rust vormen. Tal van wandel- en fietsroutes in de omgeving bieden voor elk wat wils en leiden u langs de mooiste plekjes rond Oude- en Nieuwehorne. Op de groot formaat panelen bij de Hervormde kerk in Nieuwehorne en bij de brug over de Tsjonger vindt u alle informatie.

De nabijheid van grotere plaatsen als Heerenveen en Gorredijk maken een verblijf in de dorpen extra aantrekkelijk.

In Oude- en Nieuwehorne worden vele activiteiten en evenementen georganiseerd, waarvan het jaarlijkse ‘Flaeijelfeest’ de meeste bezoekers trekt. Andere evenementen zijn het ‘Joppefestival’ en de ‘Sint Thomas Kuiertocht’. In de laatste twee weken van december vindt, net als in Katlijk, het ‘Sint Thomas luiden’ plaats, een traditie waarbij de klokken geluid worden om de boze geesten te verjagen.

Kortom: er valt genoeg te zien, te doen en te ontdekken in en rond Oude- en Nieuwehorne. U kunt overnachten op minicamping De Ark aan de Oldebekoperweg, die prachtig gelegen is aan de Tsjonger.


Tekst: Plaatselijk Belang Oude- en Nieuwehorne

© Ver. voor plaatselijk belang Oudehorne

Historie van Oudehorne

Oudehorne is een streekdorp dat waarschijnlijk in de 18de eeuw is ontstaan aan de Binnenweg die nu als Schoterlandseweg vanaf Oudeschoot over de hele lengte van de gemeente Heerenveen de belangrijkste ontsluitingsweg richting Donkerbroek is geworden. Het dorp ligt in een landschap waar in het noorden het hoogveen tot turf is gewonnen en dat daarna in cultuur is gebracht. Ten zuiden liggen de lage hooilanden van de vallei van de Tsjonger die daar tot de kanalisering in 1886/’88 als een echte rivier meanderde en een grillige grens vormde met Ooststellingwerf.

De Sevenaerswijk is met een viertal verlaten tussen de Schoterlandse Compagnonsvaart en de Tsjonger gegraven en aan de Buitenweg heeft zich het buurtje Sevenaer gevormd. Hier was voorheen het buiten Sevenaer gelegen, dat aan het einde van de 18de eeuw al niet meer bestond. Aan het Sevenaerspad staat helemaal in het zuiden een sluiswachterwoning, die omstreeks 1890 is gebouwd bij de 1e sluis in de Kuinder of Tsjonger. Het gebouw hoort tot een reeks wachterwoningen aan de Tsjonger, die bij de brug van Mildam en de sluis 1 onder Oudehorne, sluis 2 onder Jubbega en sluis 3 onder Donkerbroek. Met de sluis en smalle brug, een flapbrug met homei voor voetgangers en fietsers, vormt de woning in chaletstijl een monumentaal ensemble.

Het streekdorp zelf bestaat uit hoogst eenvoudige bebouwing van vrijwel uitsluitend 20steeeuwse woningen aan weerszijden van de Binnenweg, waarin de eveneens eenvoudige in 1924 gebouwde gereformeerde kerk opvalt. Het is een zaalkerk die rechtgesloten is en waarvan de wanden smalle, gepaarde rondboogvensters bezitten. Op de voorgevel met een uitgebouwd portaal staat een houten dakruiter.

Verder naar het oosten staat op de sfeervolle begraafplaats een in 1920 gebouwde dubbele klokkenstoel van gewapend beton waarin twee klokken hangen van vlak na de oorlog. Net als in Katlijk is de traditie van het Thomasluiden hier nog in ere. Van 21 december tot nieuwjaar worden de klokken elke werkdag tot 8 uur ’s avonds geluid door de inwoners.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland
Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Eekhoff