Alles over Mildam
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1Alles over Mildam


Deel:

-

-

Mildam

Mildam

Mildam ligt iets ten noorden van het (voormalige) riviertje de Tsjonger, dat sinds mensenheugenis de taalgrens vormt tussen het Fries en het Stellingwerfs. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was de Tsjonger een onderdeel van de Friese Waterlinie. Door het schitterende gebied lopen verschillende fietsroutes. Eén daarvan gaat, vanaf de brug van Mildam tot de Rijksweg Zwolle-Leeuwarden, langs de zuidkant van de Tsjonger.

De turfroute, een toeristische herontdekte vaarroute, die onder meer door Zuidoost Friesland loopt, voert via het Tsjongerkanaal langs Mildam. Bij de brug aldaar is een opstapplaats voor kano's. Deze plek blijkt ook een prima zwemplek te zijn voor de jeugd.

Het hervormde kerkje uit de 18e eeuw (It âlde Fryske Tsjerkje) wordt vandaag de dag gebruikt als expositieruimte voor kunstenaars. Een andere bezienswaardigheid is de internationaal vermaarde Ecokathedraal van de kunstenaar Le Roy. Le Roy werd bekend met zijn wilde tuinen, waar de natuur op een natuurlijke en tijdloze wijze haar gang kan gaan. Hier kunt u, net als vele anderen, uw steentje bijdragen aan de tuin. Ongeveer 20 meter ten westen van en parallel aan de Marijke Moiweg, loopt een origineel en uniek stukje van de eerste culturele pelgrimsweg van West-Europa.

In en rond het dorp zijn verschillende recreatieve voorzieningen, zoals een ijsbaan, meerdere sportvelden, drie tennisbanen en picknickplekken langs de verschillende wandel- en fietsroutes. In restaurant “Hof van Schoterland” kunt u terecht om iets te eten of te drinken. Overnachten is mogelijk op boerderijcamping “de Geele Bosch” (uitgeroepen tot beste boerderijcamping van Friesland) en bij Bed & Brochje van Alie Rusch en Nanne Kroes, Schoterlandseweg 56, Mildam.

Mildam is tenslotte de moeite waard vanwege de diverse activiteiten en evenementen die er plaats vinden, zoals de winter- of pepernotenmarkt in december, een Concours hippique en een rommelmarkt in juni en een crossloop van vijf of tien kilometer.


Tekst: Plaatselijk Belang Mildam

© Ver. voor plaatselijk belang Mildam

Historie van Mildam

Mildam is een streekdorp aan de Schoterlandseweg van Oudeschoot naar Donkerbroek dat in de 18de eeuw is ontstaan bij een plaats waar de Tsjonger kon worden overgestoken. Daar heeft het dorp zijn naam ook aan te danken. Er ligt nu een ijzeren ophaalbrug. De Tegenwoordige Staat van Friesland nam in 1788 niet de moeite om het dorp apart te vermelden, maar vatte de dorpen Brongerga, de Knipe en Mildam samen. Wel staat er te lezen: ‘Mildam is eene niet onvermaaklyke buurt, welke, voorzien met eene Kerk en Windkorenmolen, in grootte veele Dorpen overtreft, en gelegen is aan den rydweg tusschen Oude Schoot en Nieuwe Horne, op den wal van den dikwyls gemelden Kuinder stroom.’

De eenvoudige dorpskerk is in 1726 gebouwd, een ongelede en van enige rondboogvensters voorziene zaalkerk met een driezijdig gesloten koor. Naast de torenloze kerk staat een even eenvoudige klokkenstoel met zadeldak. Daarin hangt een in 1688 door Petrus Overney gegoten klok die afkomstig is uit de in 1972 afgebroken klokkenstoel van Hoornsterzwaag. Aan de Schoterlandseweg staat ook de herberg ‘Het Wapen van Schoterland’, reeksen vroege (1922) woningwetwoningen en de gereformeerde kerk uit 1857 met een in 1950 vernieuwde gevel.

Bij de ijzeren ophaalbrug over de Tsjonger, Bruggelaan 10, staat een wit geschilderde enigszins chaletachtige brugwachterwoning in eclectische stijl. De reeks wachterwoningen bij de in 1886/’88 gekanaliseerde Tsjonger of Kuinder, de brug bij Mildam en de sluizen onder Oudehorne, Jubbega en Donkerbroek zijn van eenzelfde type. De woning vormt aan de zuidelijke rand van Mildam met de ijzeren flapbrug een monumentaal ensemble.

Aan de Aaltjelaan (moet zijn: IJntzelaan - red.) kocht kunstenaar Louis le Roy aan het begin van de jaren zeventig een vier hectare groot terrein bij Mildam, een overbemeste cultuursteppe, die hij lukraak inzaaide. De restanten, meer dan 15.000 ton puin, van de stedelijke cultuur zijn gestort om er een eco-kathedraal te vormen. Het is een complexe woekering met overdachte structuren van terrassen, trappen, torens, poorten, gangen en stegen.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Jan Dijkstra
Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Schotanus

Schoterland in de atlas van Schotanus