Alles rund um Weidum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Weidum


Deel:

-

-

Weidum

Weidum

Het terpdorp Weidum ligt in de Greidhoeke ten zuidwesten van Leeuwarden. De Hegedyk beschermde het oude land tegen de voormalige middelzee. Het nieuwland aan de andere kant van de dijk is nog duidelijk te herkennen in het landschap. Het dorp is via de Weidumer Feart verbonden met de Swette.

Weidum heeft een rijke historie. Het was een geliefde plek voor meerdere adellijke families. Ze lieten er states bouwen met prachtige tuinen. Enkele fraaie boerderijen en slotenpatronen herinneren aan deze tijd. Op de plaats van de voormalige Dekemastate een ijsbaan aangelegd. Van 1704 tot 1907 stond het rechthuis van de grietenij Baarderadiel in Weidum.

De oude dorpskern is een beschermd dorpsgezicht. De Greate en Lytse Buorren vormen samen met de oude kerk en het ruime kaatsveld voor een fraai plaatje. De kerk heeft een 11e eeuwse toren van tufsteen. De karakteristieke naaldspits is in de wijde omtrek te herkennen. De toegangspoort aan de zuidkant van de kerk heeft fraaie gotische versieringen.

Vlakbij de kerk ligt de grote familiebegraafplaats van de Buma’s, een belangrijke adellijke familie in het dorp.

Het kaatsveld is ieder jaar het decor voor de Froulju’s pc, het belangrijkste evenement voor het vrouwenkaatsen.

Buiten het dorp staat langs de Weidumer Feart een grote Amerikaanse windmotor uit 1920. Deze blikvanger is nog steeds in gebruik.

Vanaf het WeidumerHout kunt u een kanotocht maken langs Bears, Jorwert, Baard en Easterlittens. Onderweg zijn aanlegplaatsen en picknickbanken. U kunt ook een fietstocht maken via de Elfstedenroute langs de Swette.

© Doarpswurk

Geschichte von Weidum

Weidum (650 Einwohner) lag ursprünglich als Terpdorf am Hegedyk. Die bis zum 19. Jh. hier noch existierenden Herrenhäuser sind inzwischen alle abgerissen, 1898 das letzte: Dekemastate. Weidum blieb bis 1900 Hauptort der alten und neuen Gemeinde. Eine Wohngegend entwickelte sich rund um das Kaats-Spielfeld. Die Kirche steht auf den Terpresten früherer Jahrhunderte. Monumentale Bauernhöfe, Bumaleen und Papingastate, bilden die westliche Grenze des Ortes. De Takomst war eine alte Molkerei (1893).

Die Johanneskirche zählt man zu den schönsten der Provinz. Der schlanke Tuffstein-Kirchturm der romanisch-gotischen Kirche stammt aus der Zeit um 1100. Die größeren Fenster sind jüngeren Datums, die Eingangsbereiche wurden um 1500 verändert. Das Kirchenmobiliar stammt aus dem 17. Jh.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Baarderadeel in de atlas van Eekhoff

Baarderadeel in de atlas van Eekhoff

Baarderadeel in de atlas van Schotanus

Baarderadeel in de atlas van Schotanus