Deel:

|


Openbare school

De eerste openbare school in Easterein stond op het Skilplein 1. De bouw is van midden 19e eeuw. In 1848 werd in de grondwet de vrijheid van onderwijs opgenomen, en in 1857 is de nieuwe schoolwet een feit. Zo kwam de openbare school in Easterein. In 1884 is het gebouw gesloten als school.  Op de Wynserdijk 39 was intussen een nieuwe school gebouwd, die op 11 januari 1884 werd geopend. Door het teruglopen van het aantal leerlingen van 30 naar 16 leerlingen is de school opgeheven op 1 april 1934. De overgebleven leerlingen vertrokken naar de school in Itens. Later heeft de school de functie gekregen als gymnastiekgebouw.

Colofon

Boek Easterein


© Tekst: Jetske Santema - © Foto voorblad: Jetske Santema

Openbare school
©: Jetske SantemaNieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!