Deel:11fountains - Bolsward - De Vleermuis

Kunstenaar Johan Cretin heeft de fontein van Bolsward genaamd ’De Vleermuis’ ontworpen. De fontein beeldt in grove en imposante lijnen een vliegende vleermuis uit.

De fontein staat pal voor de ruïne van de Broerekerk. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bolsward. Kerken en kathedralen hebben een bijzondere band met de vleermuis. Ze vormen vaak een belangrijke rustplaats voor het diertje maar de vleermuis is ook vaak gebruikt als ’demonenverjager’ in de vorm van stenen ornamenten en waterspuwers.

De fontein zal vaak op selfies en vakantiekiekjes verschijnen omdat h

11fountains - Dokkum - De IJsfontein

De fontein is ontworpen door Birthe Leemeijer. De vorm van de fontein referereert aan het smeltende ijs van de Noordzee tijdens de strenge winter van 1963. De vorm van de fontein heeft iets weg van op elkaar gestapelde ijsschotsen.

Daarnaast refereert de fontein aan de zeehavenstad die Dokkum ooit was én dat Dokkum het keerpunt is van de roemruchte elfstedentocht, waarna het laatste stuk over de Dokkumer Ee richting Bartlehiem en Leeuwarden begint.

Het is een prachtig object geworden. De fontein heeft qua bouw veel voeten in de aarde gehad. De keuze van het juiste materiaal en het ver

11fountains - Franeker - De Oortwolk

Deze fontein is ontworpen door de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel.

De fontein herinnert aan de in Franeker geboren Jan Hendrik Oort. Hij was het die bedacht dat er een wolk van miljarden komeetachtige objecten in ons zonnestelsel zou bestaan. Zijn aanname zorgde voor een belangrijke doorbraak in de astronomie.

De fontein staat prominent voor de Martinikerk in het centrum van Franeker.

11fountains - Haringen - De Walvis

Ik trof in Harlingen meerdere fietsers die op zoek waren naar ’de walvis Fontein’. Deze zoek je in eerste instantie tevergeefs nabij de veerhaven of in de stadsgrachten. Achteraf gezien logisch dat de walvis daar niet gevonden wordt. Een walvis hoort tenslotte niet in een stadsgracht maar in open water, direct verbonden met de zee. De walvis ligt naast de strekdam die de haven van Harlingen beschermt tegen storm en golven.

De walvis, eigenlijk een potvis, is ontworpen door de kunstenaars Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla. Logischerwijs refereert de potvis aan vervlogen tijden waa

11fountains - Hindeloopen - Flora en Fauna

Flora en Fauna heet de fontein die, een beetje verdekt opgesteld, in Hindeloopen staat.

Het imposante object bestaat allereerst uit een groot houten gewei. Kinderen klauteren hierop naar hartelust. Middenin het houten gewei is een sculptuur aangebracht die de levensboom symbolisert die samen met een hinde en een hert het wapen van Hindeloopen siert. Volgens insiders staat de levensboom voor levensenergie en wijsheid.

In de boom zijn een paar exotische vogels geplaatst die afwisselend water spuwen alsof ze in een belangrijk gesprek zijn verwikkeld.

11fountains - IJlst - Onsterfelijke Bloemen – Rikka

De fontein in IJlst is een beetje moeilijk te vinden. Als toerist zoek je al snel in de buurt van de stadsgracht die IJlst zo kenmerkend in tweeën snijdt. Na even zoeken vind je de fontein schuin tegenover de houtzaagmolen de Rat. Het gebied rond deze historische molen is onlangs opgeknapt en geheel opnieuw ingericht. Het resultaat mag er zijn! De prachtige fontein maakt samen met de molen en het bijbehorende houtmuseum een stukje IJlst waar menig IJlster trots op zal zijn.

De fontein is ontworpen door kunstenaar Shinji Ohmaki. Hij refereert met de fontein aan de Japanse bloemschikkunst g

11fountains - Leeuwarden - De Lovefontein

Deze zogenaamde ’Lovefontein’, ontworpen door Jaume Plensa, bestaat uit twee 7 meter hoge kindergezichten. Volgens de kunstenaar hebben de kinderen een serene uitdrukking op het gezicht en zijn ze aan het dromen. De droom van de kinderen wordt uitgebeeld door de mistwolken die opstijgen rondom de fontein.

De fontein staat prominent op het recentelijk heringerichte plein voor het NS-station temidden van de imposante Achmea toren (ontworpen is door Abe Bonnema) en monumentale gebouwen en bomen. Al met al een indrukwekkend stukje Leeuwarden.

11fountains - Sloten - De Kievitfontein

De Kievitfontein in Sloten is ontworpen door Lucy en Jorge Orta uit Frankrijk. Het object bestaat uit een meisje dat staat op de schouders van een man. De man staat op zijn beurt op een stapel vaten, emmers en teilen. Deze symboliseren de overvloedige aanwezigheid van water in de provincie Friesland.

In haar handen heeft het meisje een kievit. Deze weidevogel komt veel voor in de provincie Friesland.

Helaas daalt het aantal kievitten en andere weidevogels in Friesland de laatste decennia gestaag door, naar het schijnt, de intensieve landbouw en veeteelt gecombineerd met predatie door r

11fountains - Sneek - De Fontein van Fortuna

De fontein van Fortuna staat in Sneek dicht bij de wereldberoemde waterpoort. De plek die geen enkele bezoeker van Sneek links zal laten liggen.

De fontein is ontworpen door Stephan Balkenhol en bestaat uit en gouden bol met daarop een mansfiguur die een hoorn op de rechterschouder draagt. De hoorn symboliseert de Hoorn des Overvloeds. Deze hoorn stroomt over van water.

De figuur draait om zijn as en daardoor stort hij het water lukraak in de rondte. Hij lijkt hiermee aan te willen geven dat de overvloed soms hier en soms daar terecht komt.

11fountains - Stavoren - De Vis van Stavoren

De Vis van Stavoren is ontworpen door Mark Dion uit de Verenigde Staten.

Stavoren is van oudsher verbonden geweest met zeevaart en visserij. Het huidige IJsselmeer was voorheen de Zuiderzee. Stavoren was in die tijd een prominente haven- en visserijstad. Vanuit Stavoren werden de wereldzeeen bevaren en werd handel gedreven. De vis van Stavoren symboliseert deze belangrijke historie.

Eens in de twee jaar worden in Stavoren in de maand Juli de visserijdagen georganiseerd. De stad staat dan twee dagen geheel in het teken van de rijke visserijhistorie. Muziek, tradititionele schepen, demon

11fountains - Workum - De Woeste Leeuwen van Workum

De Woeste Leeuwen van Workum heet de fontein die in Workum staat. De fontein staat een beetje verscholen opgesteld achter de grote kerk in het centrum van de stad, direct aan de nieuwe passantenhaven.

De kunstenaar Cornelia Parker heeft zich laten inspireren door het stadswapen van Workum dat door twee leeuwen wordt gedragen.

Het lijkt alsof de leeuwen het wapen even hebben neergelegd om met elkaar te vechten, want de contour van het stadswapen is met blauwe klinkers opgenomen in de bestrating rondom de fontein.

De leeuwen spuwen water uit hun klauwen. De kinderen van Workum laten