Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.

|

Sint Piterfeest

Sint Piterfeest
©: onbekend

Sint Piterdag was vroeger in veel dorpen en steden een bijzondere dag, die werd gevierd op 5 maart. Eigenlijk vierde men het begin van het voorjaar, maar tegelijkertijd werden allerlei nieuwe contracten gesloten. Zo konden de boeren bijvoorbeeld vanaf 5 maart hun nieuw gehuurde weilanden gaan gebruiken en namen de schippers nieuwe bemanningsleden aan. Het was voor alle inwoners een feestdag waar ze lang naar uitkeken.

Het oudst bekende Sint Piterliedje dateert uit de 17de eeuw en wordt in Grou nog steeds gezongen. De eerste regel luidt: "Sint Piterdei dan grienet de wei" (Op Sint Piterdag beginnen de wegen weer groen te kleuren).

Door de invoering begin 1700 in Nederland van de Gregoriaanse kalender, de tijdsaanduiding versprong toen 11 dagen, viel Sint Piter zijn dag uiteindelijk op 21 februari.
In 1903/1904 veranderde het Sint Piterfeest. Een kleuterjuffrouw vond het jammer dat de kinderen in Grou geen Sinterklaas vierden en liet daarom Sint Piter als persoon verschijnen die bovendien iets voor de kinderen meebracht. Enige jaren daarna kreeg Sint Piter hulp van één Zwarte Piet. Samen kwamen ze daarna steeds op 21 februari, Sint Piter zijn verjaardag, op een boot bij de Kade aan.

De aankomst van Sint Piter is nu evenwel al vele jaren op de zaterdag voor zijn verjaardag, zodat iedereen, kinderen, Grousters en âld-Grousters, bij zijn aankomst op de Kade aanwezig kan zijn. 

Bronnen: Folkoristisch Woordenboek K. Terlaan en oude jaargangen Frisia

Colofon

Bronnen: Folkoristisch Woordenboek K. Terlaan en oude jaargangen Frisia

© Foto voorblad: onbekend



Respond

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Grou)

Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.