Deel:


Bezienswaardigheden in Franeker


Sint-Martinuskerk (protestants)

De Martinikerk is gedurende de 15de eeuw totstandgekomen als een kerk die in zijn ruimtelijke dispositie in Friesland geen gelijke kent. Zij is toen in de plaats gekomen van een tufstenen voorgangster, waarvan materiaal is hergebruikt. De kerk is voornamelijk opgetrokken van gemĂȘleerde baksteen waarin geel domineert. Het is een ruime pseudobasiliek waarbij de zijbeuken als omgang om het koor worden voortgezet. Aan de westzijde bezit zij een flinke toren met een hoge spits.

In het begin van de 15de eeuw is eerst het koor met de omgang gebouwd, daarna is in het midden van die eeuw het schip

Ingezonden stuk over Franeker

Franeker

Het mooiste plekje in Friesland is voor mij het centrum van Franeker. Als inwoner van het veel jongere Heerenveen ben ik jaloers op de inwoners van die stad. Toen er in Franeker een planetarium werd gebouwd en professoren colleges gaven aan de universiteit, praatte men in Heerenveen alleen maar over turf.

Ik raak niet uitgekeken op de gebouwen die door de hele stad verspreid staan. De machtige Martinikerk, met vlak om de hoek het oude stadhuis en het planetarium. Verderop het Martenahuis met de tuin daarachter. En aan het eind van die brede winkelstraat het kaatsveld, h