Deel:


Bezienswaardigheden in Opeinde


Winkelwoonhuis

Opeinde, Nijtap 2: winkel-woonhuis met werkplaats

Het winkel-woonhuis met een garagewerkplaats is in 1930 gerealiseerd naar ontwerp van 'Bosma's Architecten Bureaux' uit Drachten-Heerenveen, in opdracht van E.C. Hogendijk. De verweving van de verschillende functies van het pand is weerspiegeld in het exterieur.

Het woongedeelte bestaat uit twee bouwlagen onder een samengesteld dak; winkel en werkplaats zijn geschakeld maar hebben elk een geheel eigen gevelindeling. Het woongedeelte heeft een erkerbeuk met onder de bloembak op de verdieping een geëmailleerd reclam

Protestantse kerk

Open op 3, 17 en 31 juli en op 14, 28 augustus en 11 september

De globale grondslag van het kerkgebouw is een Grieks kruis. De voorkant wordt benadrukt door een vierkante klokkentoren die deels in de kerkzaal is gebouwd. De beide uitbouwen hebben ieder drie fraaie glas-in-loodramen. De kerk is gesticht in 1908. De tegels in de vloer zijn nog oorspronkelijk, maar het meeste meubilair is vervangen door stoelen. Er is nog een prachtige preekstoel uit de 17e eeuw. Het doophek is bewaard gebleven. Het orgel is gebouwd door de firma Bakker en Timmenga uit Leeuwarden.