Steun deze website

Wij hopen dat u deze website waardeert en geniet van de enorme hoeveelheid informatie, foto's en historische kaarten over en van alle dorpen en steden in Friesland. Maar wist u dat deze website volledig draait op enthousiaste vrijwilligers en geen commerciële en betaalde uitingen bevat. Om die reden willen wij u in overweging geven om een kleine donatie te doen ter instandhouding van deze website. U kunt al doneren vanaf € 1,--. Dit gaat heel eenvoudig en anoniem (als u wilt) via een iDeal transactie. Alle bijdragen worden zeer gewaardeerd en uitsluitend gebruikt voor de verdere op- en uitbouw van deze website!

Met vriendelijke groet, Bauke Folkertsma, DeeEnAa, Online City- en Regiomarketing te Joure


Bezienswaardigheden in Warten


Súdwâl in Warten

Vaak verwonder ik mij over het mooie wonen langs de vaart van nu, maar af en toe waan ik mij ongemerkt in een tijd die ver weg lijkt. Stapje voor stapje maakt een geheimzinnige rust zich van mij meester. Een omgeving zonder auto's, een armenhuis uit 1893, de buurvrouw over de heg van nu, een bankje waar ik ongegeneerd kan genieten van de wel of niet langsvarende boten, ik draai een draaibruggetje open voor het schouwtje dat weer het oude thuishaventje opzoekt, de prachtige oude werf waar af en toe de deuren openstaan en een boot wordt opgeknapt en dan... ga ik de oud-Friese greidboerderij van 172 binnen.

Ik word geraakt door de melkkelder, de oude karnmolen, hoeveel 'poepen' er wel niet aan de zeis stonden, hoe in dit vaarland het hooi meerdere malen door de handen moest voor het in de schuur lag, zo anders dan op de kleigrond. Hoe een hoorngeleider er voor zorgde dat de horens zo mooi rond op de kop groeiden, zodat de boer zich er niet aan verwondde.

De verhalen komen los. En als ik dan door de dubbele deur achter het erf opstap en de boomgaard met oude fruitrassen zie, het oude 'húske' boven de sloot, het weiland met 'reed' en nog echt hoge kopjes, het botenhuis - zo belangrijk hier - het uitzicht over het land naar de Alde Feanen, waar deze boer ook boezemland gebruikte.... dan voel ik mij de boer zelf, die op een mooie avond even zijn erf overziet. Dat is geluk.

Toen en toch nu, volledig ontspannen keer ik langzaam terug naar waar ik vandaan kwam. Het is een verademing van zo'n stukje Friesland te kunnen genieten - historisch maar ook hedendaags - en dat binnen handbereik.


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!