11fountains - Dokkum - De IJsfontein

|

11fountains - Dokkum - De IJsfontein

11fountains - Dokkum - De IJsfontein
©: Bauke Folkertsma

De fontein is ontworpen door Birthe Leemeijer. De vorm van de fontein referereert aan het smeltende ijs van de Noordzee tijdens de strenge winter van 1963. De vorm van de fontein heeft iets weg van op elkaar gestapelde ijsschotsen.

Daarnaast refereert de fontein aan de zeehavenstad die Dokkum ooit was én dat Dokkum het keerpunt is van de roemruchte elfstedentocht, waarna het laatste stuk over de Dokkumer Ee richting Bartlehiem en Leeuwarden begint.

Het is een prachtig object geworden. De fontein heeft qua bouw veel voeten in de aarde gehad. De keuze van het juiste materiaal en het verbruik van energie heeft de nodige hoofdbrekens gekost en experimenten gevraagd. Vandaar dat de fontein niet in het jaar van de Culturele Hoofdstad kon worden gerealiseerd zoals oorspronkelijk gepland.

Dokkum heeft het goed en grondig aangepakt. Een compleet heringericht plein en een blikvanger van een fontein die zeker een plaats in de top drie van de elfsteden fonteinen verdient. Top.

Locatie

Dokkum

© Foto voorblad: Bauke Folkertsma
Lees meer
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!