|

11fountains - Dokkum - De IJsfontein

11fountains - Dokkum - De IJsfontein
©: Bauke Folkertsma

De fontein is ontworpen door Birthe Leemeijer. De vorm van de fontein referereert aan het smeltende ijs van de Noordzee tijdens de strenge winter van 1963. De vorm van de fontein heeft iets weg van op elkaar gestapelde ijsschotsen.

Daarnaast refereert de fontein aan de zeehavenstad die Dokkum ooit was én dat Dokkum het keerpunt is van de roemruchte elfstedentocht, waarna het laatste stuk over de Dokkumer Ee richting Bartlehiem en Leeuwarden begint.

Het is een prachtig object geworden. De fontein heeft qua bouw veel voeten in de aarde gehad. De keuze van het juiste materiaal en het verbruik van energie heeft de nodige hoofdbrekens gekost en experimenten gevraagd. Vandaar dat de fontein niet in het jaar van de Culturele Hoofdstad kon worden gerealiseerd zoals oorspronkelijk gepland.

Dokkum heeft het goed en grondig aangepakt. Een compleet heringericht plein en een blikvanger van een fontein die zeker een plaats in de top drie van de elfsteden fonteinen verdient. Top.

Locatie

Dokkum

© Foto voorblad: Bauke Folkertsma


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.