Deel:

|


Stelling

Kornwerderzand, Afsluitdijk: stelling Kornwerderzand

De mitrailleurkazematten VIII en IX, respectievelijk gebouwd in 1932 en 1933, bevinden zich op de landtongen aan weerszijden van de binnenhaven naar de schutsluizen in de Afsluitdijk. Mitrailleurs in de kazemat en in open opstelling konden de binnenhaven verdedigen en tevens op de Afsluitdijk vuren.

Rondom de kazematten zijn dikke betonnen borstweringen aangebracht. Ze zijn gebouwd om de zwaarste beschietingen en bombardementen te doorstaan: de dekkingen bestonden uit twee tot drie meter dik gewapend beton met diepstekende betonmuren om het doordringen van projectielen onder de vloerplaat van de kazemat te voorkomen. Beide verdedigingswerken zijn voorzien van geometrische camouflagebeschildering.

Locatie

Kornwerderzand


© Tekst: - © Foto voorblad: Provincie Fryslân

Stelling
©: Provincie FryslânNieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!