Schiermonnikoog

|

Schiermonnikoog

Waar ligt het?

Schiermonnikoog is het meest noordelijk bewoonde waddeneiland van Nederland. Het eiland is ongeveer 18 km lang en 3 km breed. Er wonen bijna 1000 mensen. Jaarlijks wordt het eiland bezocht door ongeveer 300.000 gasten. Een groot deel daarvan is dagtoerist. Schiermonnikoog is erg geschikt voor een dagbezoek omdat de vaartijd van de boot maar 50 minuten is.

Landschap

Het eiland heeft een gevarieerd landschap, een uitbundige plantengroei en een rijke vogelstand. In alle jaargetijden is het de moeite waard om een bezoek aan het eiland te brengen; ieder jaargetijde heeft zijn charme. Elke bezoeker met respect voor de natuur is er welkom.

Vanaf de bunker de “Wasserman” heeft men een prachtig overzicht over het eiland. Dan valt ook op hoeveel verschillende landschappen er zijn. Vanaf de bunker ziet men de Waddenzee, de Noordzee, de kwelders, de polder, het dorp, de bossen, de duinen en de duinvalleien en het grootste en breedste strand van Europa. Dat strand is trouwens heel bijzonder omdat op een groot deel daarvan spontane duinvorming plaatsvindt; dit is een uniek natuurlijk proces. Erg bijzonder is het feit dat alle gebieden nagenoeg vrij toegankelijk zijn met uitzondering van de broedtijd.

Toerisme

Het eiland is een paradijs voor fietsers en wandelaars omdat de gemeente een auto-luw beleid voert. Alleen degenen die een vergunning hebben mogen hun auto meenemen naar het eiland. U kunt deelnemen aan excursies die vanuit het Bezoekerscentrum van het Nationaal Park in dit gebied worden georganiseerd. Informatiepanelen vertellen meer over de verschillende landschapstypen en het beheer ervan. Voor degenen die op Schiermonnikoog hun vakantie of een weekend willen doorbrengen valt er veel te genieten. Het eiland staat bekend om zijn rust, hoge natuurlijke waarden en zijn kleinschaligheid. Wie hiervan houdt is op Schiermonnikoog op zijn plaats.

Schiermonnikoog is een eiland voor fietsers en wandelaars. Er is 30 km aan fiets- en wandelpaden beschikbaar. Behalve om in te zwemmen brengt de nabijheid van de zee brengt met zich mee dat Schiermonnikoog zeer geschikt is voor wateractiviteiten zoals wadlopen, zeilen, kanovaren, roeien en surfen. Er wordt op het eiland ook veel paard gereden. Daarnaast worden ieder jaar diverse evenementen georganiseerd.

Tekst: Gemeente SchiermonnikoogArchivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.