Alles over Driezum
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1Alles over Driezum


Deel:

-

-

Driezum

Driezum

Driezum ligt in het gebied dat wel wordt aangeduid als de Dokkumer Wâlden. Dat gebied is op zijn beurt onderdeel van Nationaal Landschap de Noordelijke Friese Wouden. Dit kleinschalige coulissenlandschap is uniek in Europa. Kenmerkend zijn de fraaie houtwallen die de percelen land van elkaar scheiden.
Het dorp zelf ligt op een hoger gelegen zandrug. De streekbebouwing langs de Foarwei loopt in westelijk richting vrijwel ongemerkt over in het dorp Wâlterswâld. Samen met dat dorp is Driezum landelijk bekend door de Paardendagen, die ieder jaar gehouden worden in het laatste weekend van juli. Er is dan ondermeer een marathon met vele hindernissen die door en rond beide dorpen voert en een ’boerendag’. Het spectaculaire evenement trekt jaarlijks duizenden toeschouwers.
Blikvanger in Driezum is de neoclassicistische Rinsma State. De huidige state werd in 1843 ontworpen door Thomas Romein in opdracht van baron van Sytzama. In de kerk had deze familie een eigen herenbank. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het middelste gedeelte van Rinsma State getroffen door een bom.
Begin 21e eeuw is de state in opdracht van toenmalig eigenaar Dirk Scheeringa zorgvuldig gerestaureerd. Rondom de state ligt een fraai park in Engelse landschapsstijl. De singel er omheen is een openbaar wandelpad.
De kerk van Driezum heeft een zonnewijzer boven de zuidelijke ingang. Bijzonder is het oude schoolmeesterhuis achter de kerk. Dit fraaie pand met klokgevel stamt uit 1787.

In de omgeving kunt u prachtige wandelingen en fietstochten maken, bijvoorbeeld langs de Petsleat, langs boomwallen met doorkijkjes op het coulissenlandschap. Als u de Swalkrûte langs de Petsleat volgt, komt u ook langs een bijzonder natuurgebied. Het voormalige baggerdepot Rinsma Pôle is omgetoverd tot een fraai recreatiegebied met een verrassende hoogteverschillen en vergezichten. Natuurliefhebbers kunnen ook een kijkje nemen bij de Driezumer Mar, een geliefde visstek en vogelspotgebied.

©

Historie van Driezum

Driesum is een streekdorp in het oosten van Dantumadeel en het meest oostelijke dorp op de zandrug van de Dokkumer Wouden. Het is een dorp met een manifeste ontwikkelingsas waar later een aantal dwarsstraten op gelegd werden. De Voorweg en Achterweg komen hier bijeen en op de ontmoeting is een dorpskom gevormd. Ten oosten van het dorp, richting Stroobosser Trekvaart, ligt de agrarische buurt Oostwoude met flinke en soms monumentale boerderijen uit de 19de eeuw. De boerderijen aan de Achterweg zijn eenvoudiger maar ook ouder. Aan de rand van de dorpskom, de H.G. van der Veenstraat, staat een verrassend jong exemplaar met een voorhuis in art nouveau-stijl, waarbij vooral de elegante daklijstversiering opvalt.

De hervormde kerk is in 1713 gebouwd ter vervanging van het vervallen kerkgebouw. Boven de noordelijke ingang zit de in het Latijn gestelde stichtingssteen en boven de zuidelijke een zonnewijzer. De toren is in 1876 verrezen. Aan de binnenzijde zijn in de dammen tussen de vensters gebeeldhouwde wapencartouches geplaatst, waarvan een paar uit de 16de eeuw dateren (1581). Het meubilair met een avondmaalstafel en een herenbank van de familie Van Sytzama dateert goeddeels uit de 18de eeuw. Andere herenbanken zijn uit de bouwtijd van de kerk en één uit het einde van de 18de eeuw. Achter de kerk staat het schoolhuis dat na brand in 1787 is herbouwd. Het is een dwarshuis met zadeldak en een tot halsgevel opgetrokken middenpartij.

Ten oosten van de dorpskom ligt Rinsmastate waar de naam van de Sytzama’s aan verbonden is. De state is herhaaldelijk gewijzigd en in 1843 vervangen door een neoclassicistisch gebouw met vleugels. Het middengebouw is in 1944 door bommen getroffen maar de vleugels konden behouden blijven. Het hoofdgebouw is in 1947/48 in baksteen herbouwd en was van 1972 tot 1999 in gebruik als gemeentehuis. Zowel voor als achter liggen landschappelijke romantische tuinen uit de 19de eeuw met waterpartijen, oude bomen en stinsenflora. Aan de Van Sytzamaweg staat ook de uit ongeveer 1883 daterende tuinmanswoning van Rinsmastate.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland
Dantumadeel in de atlas van Eekhoff

Dantumadeel in de atlas van Eekhoff

Dantumadeel in de atlas van Schotanus

Dantumadeel in de atlas van Schotanus