Alles over Offingawier
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1Alles over Offingawier


Deel:

-

-

Offingawier

Offingawier

Ten oosten van de stad Sneek ligt Offingawier. Een dorp met een kleine 200 inwoners. Hoewel dit beperkte aantal inwoners wellicht anders doet vermoeden, heeft Offingawier een behoorlijk grondoppervlak. De dorpsgrond loopt van het dorp door tot aan het Sneekermeer.

Geschiedenis
Offingawier komt al in 1328 in de boeken voor. De plaats staat dan bekend onder de naam Offinghewere, hetgeen 'opgeworpen hoogte' betekent.

Bezienswaardigheden
Offingawier ligt ten oosten van Sneek. Deze streek wordt ook wel aangeduid wordt als de 'Lege Geaën'. Deze lage gebieden vormen een oase van rust. Dankzij de ligging aan het Sneekermeer is het bovendien een interessant natuurgebied, met veel watervogels.
De Snitser Âldfeart slingert dwars door dit gebied. Net zoals de meeste dorpen in de omgeving, is ook Offingawier door middel van een zogenaamde 'opvaart' verbonden met deze waterweg. Een ander karakteristiek landschapselement is de Griene Dyk. Deze dijk, die loopt van Sneek naar Jirnsum, werd in de 12e eeuw aangelegd om het laaggelegen gebied te beschermen tegen overstromingen vanuit het zuidoosten.
Offingawier staat, samen met de dorpen Scharnegoutum, Gauw, Goënga, Loënga ook wel bekend als de “Snitser Fiifgea”. Offingawier is, net als Gauw, Goënga en een authentiek dorp dat de weidsheid van het landschap even doorbreekt.
In een oud pand, met een moderne aanbouw is Galerie Offingawier gevestigd. Ten oosten van Offingawier, direct aan het Sneekermeer, ligt het drukbezochte recreatiecentrum De Potten. Wie nog iets verder doorrijdt, komt vanzelf bij Paviljoen Sneekermeer. Een heerlijke plek om te eten, een terrasje te pikken, een feest te vieren of een vergadering te beleggen.
Het negentiende eeuwse kerkje van Offingawier is een gemeentelijk monument. Wonen en leven
Offingawier is voornamelijk aangewezen op de voorzieningen van het nabijgelegen Sneek.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Historie van Offingawier

Het terpdorp Offingawier behoort tot de ‘Sneeker-Vijfga’ omdat het met Loënga, Scharnegoutum, Goënga en Gauw, de groep Wymbritseradeelster dorpen ten noorden van Sneek vormt. De twee eerstgenoemde dorpen zijn in 1984 bij de stad Sneek gevoegd. De doorgaande weg uit de tweede helft van de 19de eeuw heet dan ook Fiifgeawei. Daarvóór was men er met een kronkelende reed met elkaar verbonden. Door het land kon de om het dorp lopende Groenedijk worden bereikt. De belangrijkste ontsluiting was de opvaart naar de Sneeker Oudvaart.

Aan het einde van de 18de eeuw worden in de Tegenwoordige Staat van Friesland weinig woorden aan Offingawier besteed en het weinige wordt besloten met: ‘doch behelst niet byzonders’. De buurt tegenover de kerk heeft ondanks de warrige plaatsing toch samenhang, maar de andere, kleinere buurten ontberen die. Het noordelijker gelegen waterbuurtje bij de Zijlroede heeft op die uitgelezen plek geen samenhang gekregen. Verder noordelijk is het hoofdzakelijk een boerenstreek met flinke boerderijen. Vooral ten zuiden strekken de landerijen van het dorp zich uit tot aan het Sneekermeer. Bij de plas De Potten is een recreatiedorp ontwikkeld. ’s Zomers is het in Offingawier druk van de waterrecreanten die tussen Sneek en het Sneekermeer heen en weer reizen.

In het jaar dat het dorp bij Sneek werd gevoegd werd ontdekt dat de op het eerste gezicht 19deeeuwse kerk oude elementen bevat. De kerk verzakte en bij onderzoek bleek in de binnenmuren nog materiaal te zitten van de oude kerk die in 1335 aan Sint-Nicolaas werd gewijd. Mede dankzij deze ouderdom heeft de kerk de status van gemeentelijk monument gekregen. Het gebouw verdiende dat ook omdat het in 1882 in een vriendelijke mengstijl, de eclectische stijl, is verbouwd. Er wordt verondersteld dat het naar ontwerp van de fantasierijke Sneker architect Albert Breunissen Troost is gebeurd. Het zaalkerkje met versieringen van onder meer friezen in metselwerk en vensteromlijstingen van pleister, bezit een rank houten torentje op de westgevel met een klok uit 1948.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland
Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus