Alles over Terherne
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1Alles over Terherne


Deel:

-

-

Terherne

Terherne

Het Friese kameleondorp
U kent ze wel, de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer die één belangrijk levensdoel hebben: het uithalen van kattenkwaad! In Terherne kunt u de avonturen én alle personen uit de kameleonboeken in het echt beleven!

Bedsteden en poepdozen
Terherne is volledig ingericht als thuishaven van De Kameleon. De lantaarnpalen, de straten en het dorpsplein zijn weer in oude stijl gebracht. Zelfs de brug in het midden van het dorp kan weer opgehaald worden. En niet te vergeten, het huis van de Klinkhamers. Compleet met bedsteden en poepdoos. In het museum kunt u alle boeken van de Kameleon bekijken. Daarnaast worden rondvaarttochten gegeven. De praam de 'Gerben Zonderland' wordt door de echte Kameleon voortgeduwd.

Havenhuisjes
Terherne Haven ligt aan het Sneekermeer. Een haven met klassieke schepen, beroeps- en pleziervaartuigen uit de vorige eeuw. Rond de haven staan karakteristieke vakantiehuisjes - ‘Havenhuisjes’ – en ook winkeltjes, Bed & Breakfastkamers en een Schepenhal. Dus overnachten, winkelen, vergaderen en recreëren in een historische, nautische sfeer.

Tips
Wie een rondvaart in Engelse stijl wil, met werkelijk alles er op en er aan, kan inschepen bij de ‘Swan of Teynham’. Met dit authentieke stoomschip verzorgt het bedrijf Varend Friesland namelijk nostalgische rondvaarten, compleet met een high tea.

© Beleef Friesland

Historie van Terherne

Terherne is een oud waterdorp op een zandopduiking bij de oostelijke hoek van het Sneekermeer. Het ligt eigenlijk op een eiland tussen dit meer en het Terhornstermeer en de Terhornster- en Terkaplester Poelen. De nederzetting is gegroeid bij de oude Slachtedijk die ten zuiden van de Nieuwe Wetering lag. ‘De Buurt is geheel zonder order aangelegd, hoewel taamlijk groot’, werd aan het einde van de 18de eeuw geschreven en nog heeft het dorp een verrassende structuur.

In het noorden ligt, in een gebied waar zich de afgelopen decennia watersportbedrijven hebben gevestigd, een grote ophaalbrug over de nieuw gegraven Nieuwe Zandsloot. Dichter naar de dorpskern ligt de weer herstelde flapbrug naar oud model over de Zandsloot, waar aan De Stripe kleinschalige bebouwing ligt. Daarna meandert het Koailân en de Gravinneweg, de doorgaande weg richting Joure, door het dorp. De Syl leidt naar recreatiegebieden aan de oever van het Sneekermeer.

Nabij deze hoek rijst de vermaning van de doopsgezinden op, een in wezen eenvoudige zaalkerk met een bijzonder sierlijk front, in 1864 ontworpen door de Sneker architect A. Breunissen Troost. De voorgevel wordt verlevendigd door penanten, kolommen en pinakels in metselwerk en pleister en het voorterrein wordt omvat door een fraai smeedijzeren hek.

Aan de andere zijde maken de Buorren een lus door het dorp. Daar stond de middeleeuwse kerk met een toren met zadeldak, die was gewijd aan de Heilige Laurens. Het gebouw is in 1874 afgebroken om op dezelfde plaats ruimte te scheppen voor een nieuw kerkgebouw naar ontwerp van de Leeuwarder architect J.I. Douma. Het is een veel eenvoudiger kerkgebouw dan dat van de doopsgezinden, maar het is wel voorzien van een toren met een naaldspits. Aan de Buorren, maar ook elders, staan grote dorpswoningen van het notabele type, maar ook de kloeke herberg de Zevenwouden, een afgeblokt gepleisterd pand van twee bouwlagen. De eerste naoorlogse uitbreiding vond naar het zuiden plaats, de recente tussen de Zandsloot en de Nieuwe Zandsloot.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland
Utingeradeel in de atlas van Eekhoff

Utingeradeel in de atlas van Eekhoff

Utingeradeel in de atlas van Schotanus

Utingeradeel in de atlas van Schotanus