Alles over Tjalhuizum
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1Alles over Tjalhuizum


Deel:

-

-

Tjalhuizum

Tjalhuizum

Net boven Sneek, op circa twee kilometer van de stad, ligt Tjalhuizum. Het dorpje heeft geen echter dorpskern, want de huizen liggen verspreid. Tjalhuizum bestaat in feite uit een toren omringd door een aantal boerderijen. Her dorpje telt zo’n dertig inwoners.

Geschiedenis
De toren is het enige overblijfsel dat herinnert aan de kerk die hier vroeger stond. De geschiedenis vertelt dat Thomas Ydes, kastelein van een café in Ysbrechtum, de kerk in 1817 kocht om het af te breken. Desondanks is de toren van Tjalhuizum blijven staan. Een stille getuige en een markante verschijning op de begraafplaats van het dorp.

Bezienswaardigheden
Vlakbij het viaduct over de A7 staat een tien meter hoge zuil. Bovenop de zuil pronkt een bronzen haan. Dit verzetsmonument herdenkt de burgerslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in en nabij Tjalhuizum vielen. De zuil heeft een Friestalige inscriptie, die de onverzettelijkheid van de bewoners prijst.

Wonen en leven
Tjalhuizum heeft geen winkels of andere voorzieningen. Daarvoor gaan de inwoners naar Sneek. Met de bus is het stadscentrum nog geen tien minuten reizen. Opstappen kan bij de halte aan de A7, bij Folsgare.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Historie van Tjalhuizum

Voor dit dorp is nog geen tekst beschikbaar!

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Jan Dijkstra
Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus