2e Chr. school

 2e Chr. school
©: Jetske Santema

De tweede Christelijke school in Easterein werd opgericht in 1870. Het gebouw werd gezet door Johannes Pieters Dijkstra, Meester timmerman te Welsryp, voor de som van fl. 2395, - G. Koster kreeg voor het  verfwerk fl. 98, - De school kwam te staan op de grond van Rienk Reinders Sybrandy. De grond werd voor twaalf jaar gehuurd.

Op 17 oktober 1870 werd de nieuwe christelijke school in dit gebouw geopend. Om één uur zaten meester Langhout en de kinderen al in het lokaal en om twee uur waren er ruim 300! belangstellenden om de opening door ds. W.A. Becking (1813-1872) bij te wonen.

De aantekeningen van het schoolbestuur geven aan, " dat grooten en kleinen verheugd waren en onderscheiden malen daaraan lucht gaven in het gezang. Tot laat in de avond duurde de feestvreugde voort. Toen eindelijk het uur van scheiden sloeg, werd de vergadering met gebed en dankzegging gesloten."

In 1870 gingen er 75 kinderen naar school. In 1882 waren dat er al 106 en het gebouw werd te klein. De huur van de grond werd opgezegd en het gebouw werd verkocht voor fl. 1400, -

De school verhuisde naar een nieuwe plek, 40 meter verderop, in wat later het verenigingsgebouw van Easterein werd; Us Gebou.

Interessant is het dat hoofdmeester Langhout zelf de school voor fl. 15, - in het jaar schoonmaakte. Daarnaast was hij organist en koster voor fl. 250 per jaar. Het was een druk baasje, maar uit weelde zal het niet geweest zijn.

Colofon

Boek Easterein

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: Jetske Santema


|
Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.