2e Chr. school

 2e Chr. school
©: Jetske Santema

De tweede Christelijke school in Easterein werd opgericht in 1870. Het gebouw werd gezet door Johannes Pieters Dijkstra, Meester timmerman te Welsryp, voor de som van fl. 2395, - G. Koster kreeg voor het  verfwerk fl. 98, - De school kwam te staan op de grond van Rienk Reinders Sybrandy. De grond werd voor twaalf jaar gehuurd.

Op 17 oktober 1870 werd de nieuwe christelijke school in dit gebouw geopend. Om één uur zaten meester Langhout en de kinderen al in het lokaal en om twee uur waren er ruim 300! belangstellenden om de opening door ds. W.A. Becking (1813-1872) bij te wonen.

De aantekeningen van het schoolbestuur geven aan, " dat grooten en kleinen verheugd waren en onderscheiden malen daaraan lucht gaven in het gezang. Tot laat in de avond duurde de feestvreugde voort. Toen eindelijk het uur van scheiden sloeg, werd de vergadering met gebed en dankzegging gesloten."

In 1870 gingen er 75 kinderen naar school. In 1882 waren dat er al 106 en het gebouw werd te klein. De huur van de grond werd opgezegd en het gebouw werd verkocht voor fl. 1400, -

De school verhuisde naar een nieuwe plek, 40 meter verderop, in wat later het verenigingsgebouw van Easterein werd; Us Gebou.

Interessant is het dat hoofdmeester Langhout zelf de school voor fl. 15, - in het jaar schoonmaakte. Daarnaast was hij organist en koster voor fl. 250 per jaar. Het was een druk baasje, maar uit weelde zal het niet geweest zijn.

Colofon

Boek Easterein


© Tekst: Jetske Santema - © Foto voorblad: Jetske Santema


|
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!