Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.

Deel:

|


Van Eysingaleane

De verbinding tussen Easterein en Wommels liep in de 19e eeuw en daarvoor via de `Alddyk` (Oudeweg). Deze begon aan de zuidkant van het dorp ter hoogte van Wynserdyl 55 (Santema) en kronkelde vervolgens naar het westen richting Wommels. Op ongeveer tweederde van de huidige verbinding tussen Easterein en Wommels kruist de Álddyk` deze weg. De `Alddyk` loopt dan vervolgens door de weilanden al kronkelend naar Wommels. De route over land tussen de beide dorpen was eeuwenlang een immense afstand. In de periode 1855 - 1860 veranderde dit. De huidige verbinding werd aangelegd met als gevolg dat de afstand 2,4 km werd. Het was geen modderweg meer zoals de `Alddyk`, maar er kwam een toplaag van steenslag. Voor die tijd was dit een grote verbetering. Ongetwijfeld zal de brug over de Sebearefeart toen ook aangelegd zijn. Als er een weg aangelegd is, komen er huizen. In vergelijking met het `oude dorp` was dit een mooie plek om te wonen en mooie (renteniers)woningen werden dan ook gebouwd. Veel van deze huizen worden op de bijgaande foto `s afgebeeld.


© Tekst: Jan Hiemstra - © Foto voorblad: onbekend

Van Eysingaleane
©: onbekendNieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!