Alles oer Mildaam
NederlandsDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles oer Mildaam


Deel:

-

-

Mildaam

Mildaam

Mildam ligt iets ten noorden van het (voormalige) riviertje de Tsjonger, dat sinds mensenheugenis de taalgrens vormt tussen het Fries en het Stellingwerfs. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was de Tsjonger een onderdeel van de Friese Waterlinie. Door het schitterende gebied lopen verschillende fietsroutes. Eén daarvan gaat, vanaf de brug van Mildam tot de Rijksweg Zwolle-Leeuwarden, langs de zuidkant van de Tsjonger.

De turfroute, een toeristische herontdekte vaarroute, die onder meer door Zuidoost Friesland loopt, voert via het Tsjongerkanaal langs Mildam. Bij de brug aldaar is een opstapplaats voor kano's. Deze plek blijkt ook een prima zwemplek te zijn voor de jeugd.

Het hervormde kerkje uit de 18e eeuw (It âlde Fryske Tsjerkje) wordt vandaag de dag gebruikt als expositieruimte voor kunstenaars. Een andere bezienswaardigheid is de internationaal vermaarde Ecokathedraal van de kunstenaar Le Roy. Le Roy werd bekend met zijn wilde tuinen, waar de natuur op een natuurlijke en tijdloze wijze haar gang kan gaan. Hier kunt u, net als vele anderen, uw steentje bijdragen aan de tuin. Ongeveer 20 meter ten westen van en parallel aan de Marijke Moiweg, loopt een origineel en uniek stukje van de eerste culturele pelgrimsweg van West-Europa.

In en rond het dorp zijn verschillende recreatieve voorzieningen, zoals een ijsbaan, meerdere sportvelden, drie tennisbanen en picknickplekken langs de verschillende wandel- en fietsroutes. In restaurant “Hof van Schoterland” kunt u terecht om iets te eten of te drinken. Overnachten is mogelijk op boerderijcamping “de Geele Bosch” (uitgeroepen tot beste boerderijcamping van Friesland) en bij Bed & Brochje van Alie Rusch en Nanne Kroes, Schoterlandseweg 56, Mildam.

Mildam is tenslotte de moeite waard vanwege de diverse activiteiten en evenementen die er plaats vinden, zoals de winter- of pepernotenmarkt in december, een Concours hippique en een rommelmarkt in juni en een crossloop van vijf of tien kilometer.


Tekst: Plaatselijk Belang Mildam

© Ver. voor plaatselijk belang Mildam

Histoarje fan Mildaam

Mildaam is in streekdoarp oan de Schoterlandseweg fan Aldskoat nei Donkerbroek dat yn de 18e ieu ûntstien is by in plak dêr’t de Tsjonger oerstutsen wurde koe. Dêr tanket Mildaam ek syn namme oan. Der leit no in izeren flapbrêge. De Tegenwoordige Staat van Friesland naam yn 1788 net de muoite om it doarp apart te fermelden, mar fette de doarpen Brongerga, de Knipe en Mildaam gear. Wol stiet der te lêzen: “Mildam is eene niet onvermaaklyke buurt, welke, voorzien met eene Kerk en Windkorenmolen, in grootte veele Dorpen overtreft, en gelegen is aan den rydweg tusschen Oude Schoot en Nieuwe Horne, op den wal van den dikwyls gemelden Kuinder stroom.”

De ienfâldige doarpstsjerke is yn 1726 boud, sûnder muorrefakken en fan in pear rûnbôgefinsters foarsjoene sealtsjerke mei in trijekantich sletten koar. Neist de toerleaze tsjerke stiet in al krekt sa‘n ienfâldige klokkestoel mei sealdak. Dêr hinget in yn 1688 troch Petrus Overney getten klok yn, dy’t ôfkomstich is út de yn 1972 ôfbrutsen klokkestoel fan Hoarnstersweach. Oan de Schoterlandseweg stiet ek de herberch ‘Het Wapen van Schoterland’, rigen âldere (1922) wenningwetwenningen en de grifformearde tsjerke út 1857 mei in yn 1950 fernijde gevel. By de flapbrêge oer de Tsjonger, Bruggelaan 10, stiet in wyt ferve wat sjalet-eftich brêgewachtershûs yn eklektyske styl. De rige wachterswenningen by de yn 1886-1888 kanalisearre Tsjonger of Kúnder, de brêge by Mildaam en de slûzen ûnder Aldhoarne, Jobbegea en Donkerbroek binne fan itselde type. De wenning foarmet mei de izeren flapbrêge in monumintaal ensemble.

Oan de Aaltjelaan (moat wêze: IJntzelaan - red.) kocht keunstner Louis le Roy oan it begjin fan de santiger jierren in fjouwer hektare grut terrein by Mildaam, in oerbedonge kultuersteppe, dy’t hy op goed gelok ynsiedde. De restanten, mear as 15.000 ton pún fan stêdlike kultuer binne stoart om dêr in eko-katedraal stâl te jaan. It is in komplekse woekering mei trochtochte struktueren fan terrassen, treppen, tuorren, poarten, gongen en stegen

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Jan Dijkstra

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Schotanus

Schoterland in de atlas van Schotanus