Alles rund um Wijnaldum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Wijnaldum


Deel:

-

-

Wijnaldum

Wijnaldum

Vlakbij Harlingen ligt het kleine terpdorp Wijnaldum. Het dorp werd gebouwd op een kwelderrug aan het einde van de Riedslenk. Een deel van deze slenk is nu de Seisbierrumer Feart. Oostelijk van het dorp liggen een aantal terpen, die nog te herkennen zijn door hun fraaie glooiing. Het dorp heeft een boeiende historie.

In 1953 vond een boerenknecht tijdens het graven van een drainagesleuf een grote gouden mantelspeld. De inleg van dit sierraad bestaat uit meer dan 300 stenen, waaronder almandijnen uit India. De ‘fibula’ uit ca. 624 na Chr. is waarschijnlijk het eigendom geweest van een Friese koningin of priesteres. In 2009 werd het ontbrekende stuk gevonden van de fibula. De fibula van Wijnaldum is nu een topstuk uit de collectie van het Fries Museum. Tijdens de eerste Slachtemarathon is er een kunstwerk van de fibula geplaatst aan de Alde Leane.

De vondst van de fibula was in 1991 aanleiding voor verder archeologisch onderzoek. Aan de oostkant van Wijnaldum werd drie jaar lang de ‘Tjitsma terp’ onderzocht. Er werden duizenden vondsten naar boven gehaald onder internationale belangstelling. In 2013 is er nog een bijzondere riemgesp gevonden, waarschijnlijk van de mannelijk elite.

In de dorpskern staat de hervormde kerk met diaconiewoningen. De preekstoel van de kerk is fraai versierd met Bijbelse voorstellingen. Wie meer wil weten over de historie van Wijnaldum kan terecht bij het archeologisch steunpunt in de oude consistorie. Hier is een tentoonstelling over de geschiedenis en de archeologische vondsten.

Tijdens de Elfstedentocht komen de schaatsers langs een bruggenhoofden van de oude NFLS-spoorlijn. Tot 1935 reed hier een stoomtrein overheen. Deze oude bruggenhoofden zijn ook zichtbaar langs het jaagpad van de Seisbierrumer Feart, waar een wandelpad langs loopt. Het oude tramstation is in gebruik als woonhuis.

© Doarpswurk

Geschichte von Wijnaldum

Wijnaldum (100 Einwohner) liegt in der Nähe der sich immer weiter ausbreitenden Hafengebieten von Harlingen. Archäologische Funde, wie der Wadenbeinknochen von Wijnaldum ließen Wissenschaftler nach Wijnaldum pilgern. Wijnaldum muß danach schon im 7. Jh. als Festungsstadt existiert haben. Die Bauernhäuser Oudehuis, Nyehuis, Swingma und Tjitsma verfügen über eine reiche Historie. Die gelben Backsteinhäuser in der Nähe des Kaats-Spielfeldes sind relativ unsystematisch angelegt.

Die alte Andreas-Kirche ist spätgotisch. Die Fensteranordnung macht sie interessant. Der alte Kirche brach schon 1684 zusammen und wurde danach erneuert. 1904 wurde dieser erneut ersetzt. Architekt war Jurjen Bruns aus Leeuwarden. Mittelpunkt im Kircheninnern: die Kanzel aus dem Jahr 1728. Arjen Lous fertigte die Holzschnitzereien mit korinthischen Ecksäulen. An die Kirche schließt sich das Pastorat an.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Jan Dijkstra

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Barradeel in de atlas van Eekhoff

Barradeel in de atlas van Eekhoff

Barradeel in de atlas van Schotanus

Barradeel in de atlas van Schotanus

Categorie: boeken

De geschiedenis van terpen- en wierdenland

De geschiedenis van terpen- en wierdenland

Het onderzoek naar de ontwikkeling en bewoning van het terpen- en wierdenlandschap staat in een lange traditie. Het was vanaf het begin gekleurd door een sterke ecologische en landschappelijke interes

... lees meer

Prijs: € 25,00