|

Winkel de Gruyter

Winkel de Gruyter
©: Provincie Fryslân

Dokkum, Waagstraat 8: winkelpand

De winkels van het gruttersbedrijf 'De Gruyter' zijn door hun materiaalgebruik en decoratie in veel steden nog herkenbaar. Karakteristiek in dit kleine winkelhoekpand is de oranje-bruine baksteen en de blauwe en goudkleurig geglazuurde betegeling van de gevels.

In april 1935 vroeg de firma 'P. de Gruyter & Zn. NV' uit `s Hertogenbosch een bouwvergunning aan voor 'een winkelhuis met magazijnen'. Het ontwerp kwam van de eigen afdeling Bouwwerken, waar een consequente ontwerplijn werd aangehouden.

Boven de winkel bevinden zich de magazijnen. De ramen van de tweede bouwlaag zijn voorzien van mat glas-in-lood.

Locatie

Waagstraat 8 - Dokkum

© Foto voorblad: Provincie Fryslân
Lês mear
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!