Nationaal Park Het Lauwersmeergebied

|

Nationaal Park Het Lauwersmeergebied

Nationaal Park Het Lauwersmeergebied
©: Bauke Folkertsma

In het Noordoosten van Friesland en Noordwesten van Groningen vindt u het mooie Lauwersmeergebied. Dit gebied, dat vanwege zijn diversiteit is uitgeroepen tot Nationaal Park, beslaat zo’n 5800 hectare en staat bekend als vogelbroedplaats. Sinds de bouw van de dam in dit gebied (1969), is de zeebodem voor een gedeelte drooggelegd wat voor de ideale broedplaats voor een aantal vogels heeft gezorgd. Zo kunt u bijvoorbeeld steltkluten, lepelaars en grauwe franjepoten zien, of als u geluk hebt de zeearend die de laatste jaren hier is beginnen te broeden. Tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar kunt u op 1 dag zelfs wel 30.000 brandganzen zien overvliegen. Dit maakt het Lauwersmeergebied zéér geliefd onder vogel- en natuurliefhebbers. Naast vogels kunt u in dit prachtige natuurgebied tevens vossen, Schotse Hooglanders en Konikpaarden tegenkomen. Het Lauwersmeergebied beschikt over een activiteitencentrum, wat een ideale startpunt is om dit gebied te verkennen.

Er zijn activiteiten en cursussen voor jong en oud. Naast al deze prachtige natuur en dieren zou je bijna vergeten dat het Lauwersmeer ideaal is voor watersport. Op het water staat vaak een goede wind die het perfect maakt om te zeilen, kitesurfen en windsurfen. Tevens zijn er een aantal strandjes bereikbaar waar het in de zomer heerlijk vertoeven is. Al met al een bijzondere plek die de moeite waard is voor een vakantie of dagtrip.

© Foto voorblad: Bauke Folkertsma
Lees meer

Gerelateerde informatie


Vensters
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!