Bezienswaardigheden in Lemmer


Lemmer

Als je onze provincie binnenkomt, met zo'n aanblik, dan past maar één woord: 'bjusterbaarlik'. Vanuit het zuiden is Lemmer de toegangspoort van Friesland. Na het verzanden van de haven van Kuinre, in de negentiende eeuw, is het een belangrijke haven- en vissersplaats geworden. Het is nog steeds een belangrijk watersportcentrum met diverse jachthavens. Er vinden jaarlijks talrijke watersportevenementen plaats, met als hoogtepunt het beroemde skûtsjesilen tijdens de Lemsterweek.

In het hoogseizoen is het een gezellig komen en gaan van vele nationaliteiten, die vele malen de sluis door gaan. Tegen sluitingstijd op zondagen, vooral bij onverwacht opkomend slecht weer, spelen zich hilarische taferelen af bij de sluis. Een genot om naar te kijken.

Lemmer is bekend om zijn Lemsteraak, maar die had vroeger al bekende voorgangers, namelijk de Lemsterhengst, ook wel jachthengst genoemd en de Lemsterschouw, ook zeeschouw of spekbak genoemd, bestemd voor de Zuiderzeevisserij. Deze schepen maken nog steeds gebruik van de sierlijke sluis, zij het nu voor recreatieve doeleinden.

De Lemstersluis verbindt Friesland met de rest van Nederland. Bekende Nederlanders en Friezen, zoals Fries letterkundige en politicus Fedde Schurer, filmregisseur Pieter Verhoeff (hij bracht Lemmer de vuurtoren terug na het opnemen van de tvserie 'De Vuurtoren') en meervoudig Europees- en wereldkampioen schaatsen Rintje Ritsma hebben, vooral vroeger, gebruik van de Lemstersluis gemaakt om met de beroemde Lemmerboot richting het Westen te varen.

De deuren van deze sluis symboliseren voor mij het bruisende Friesland en daarom is het de mooiste plek die Friesland kent, kortom: 'bjusterbaarlik'!


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!