|

it Heechhiem

it Heechhiem
©: Jan Hiemstra

De straatnaam `t Heechhiem is voor het eerst gebuikt na de invoering van officiële straatnamen in 1956. Daarvoor werd het als deel van de schippersbuurt en het schoolplein beschouwd. Dat is begrjipelik want de huizen op de introductiefoto staan langs de afslag van de sloot dy langs de Skipperbuorrenfeart liep en rechtaf, naar wat nu het sportveld is, stroomde. It blokje van acht is op de plaats gekomen waar oorspronkelijk een boerderij, die de eigendom van de kerk was, stond. Naderhand is dit blokje verbouwd tot een winkel met woonruimte. De boerderij is een eind verderop langs de opvaart, tegenover de boerderij van `Sjaarda` opnieuw gebouwd.


© Tekst: Jan Hiemstra - © Foto voorblad: Jan Hiemstra


Zicht vanuit het Oosten
Vanaf de linkerkant is de timmerschuur van Arend Leeman te zien. De spits van de gereformeerde kerk steekt daar boven uit. Het blokje van vier woningen. Dan volgt het blok van vier kamerwoningen, daar
Bruggetje
Het vervoer van goederen ging over water. Je ziet een sloepje bij de waterstoep, klemgezet met de boomstok. Aan de muur hangt een houten droogrek dat gebruikt wordt om de was op te hangen.
Bruggetje
De vaart die het Heechhiem verbindt met de Skippersbuorren loopt onder het brugje door. Links is de waterstoep te zien. Daar werd de was gedaan met het water uit de vaart. Met de vervuiling viel het m
Bruggetje
Een nieuw tijdperk breekt aan. Aan de grote palen hangen de elektriciteitsdraden, die de stroom naar de huizen brengen. Aan de muur van het huis rechts op de hoek zitten "potsjes", daar komt de stroom
bruggetje
Dit was voorheen een populaire plek voor het maken van een dorpsbeeld van Easterein.
Acht kamerwoningen
Aan de elektriciteitspaal is ook straatverlichting vast gemaakt. Dit was efficiënt. Naast het gebouw staan houten "buiten toiletten". Deze werden meestal door twee huishoudingen gebruikt. Als "w.c."
Acht kamerwoningen
De acht kamerwoningen uit 1886 zijn in de jaren 60 verbouwd tot een bedrijfswoning met loods en winkel. Deze foto zal in de jaren 50 genomen zijn. Naast de voordeur van het eerste huis staat het "buit
Acht kamerwoningen
Een voordeel van de westkant van huisnummer 2 was een extra kamertje links van de voordeur.
Acht kamerwoningen
De vier achterste woningen van de acht kamerwoningen. Op het zuiden en langs de vaart.
Voorkant acht kamer woningen rond 1950
Rechts van de woningen een deel van Us Gebou.
It Heechhiem
Rechts vooraan de buiten w.c (it húske) Helemaal achteraan de hokken van de Joustra's.
Gebouwd in 1886
Achtkamerwoningen rond 1950. De achterkant heeft zicht op de Streek.
It Heechhiem rond 1950
In de zijgevel zijn ronde ramen te bewonderen. Deze werden veel in kaaspakhuizen gebruikt.
Bedrijfspand weer woning
De oorspronkelijke voorkant is na de verbouwing deels nog te herkennen.
Dam i.p.v. brug
In de jaren 30 is de brug naar de Skippersbuorren te smal. Deze wordt vervangen door een vaste doorgang (dam). De arbeiders met het werkmateriaal staan op de foto. Het was handwerk.
Dam i.p.v. brug
Rond 1935 werd de vaart voor de "turf" hokken langs afgesloten.
Dam i.p.v. brug
Met het vervangen van de brug door een vaste verbinding werd een rioolbuis aangelegd. Het water van het Heechhiem moest in verbinding blijven met het water in de Skippersbuorren.
De sloot richting sportveld
Op deze foto is goed te zien hoe het er voor de aanleg van de weg langs 't Heechhiem naar het sportveld uitzag. We beginnen vooraan langs het hek tussen 't Heechhiem en de Skippersbuorren. Dan gaan we
't Heechhiem 3 en 7
Waar nu de weg ligt, liep voorheen een sloot.
't Heechhiem 7
Nog een foto van Heechhiem 7. Door ze naast elkaar te zetten zie je de verschillen.
't Heechhiem 7
Het kleinere gebouw links was van oorsprong een veestalling. Het huis daarachter bestond uit 4 woningen. Jan Yemes Hiemstra was voor de oorlog veedrijver. Hij woonde in het gedeelte achter de zonweri
't Heechhiem 7
Op de muur is nog te zien waar voorheen het "buitentoilet" tegenaan gebouwd was.
Schoenmakersbedrijf
De ingang van nummer 7, de schoenmakerij van P. Hiemstra. Zijn naambordje hangt nog boven de deur.
't Heechhiem 3 en 7
Na de oorlog zijn van de vier kamerwoningen, twee onder één kap woningen gemaakt. Dit waren de achterzijden van 't Heechhiem 3 en 7 na de verbouwing.
't Heechhiem 7 in 2008
De tijd gaat door en veranderingen ook. De kleine stal is vervangen door een groter hok.
Vallende avond
De open ruimte tussen Heechhiem 7 en het sportveld. Een Amerikaanse windmolen pompte de terp droog.
Skoalleseize
Op de plek waar nu de reservebank op het hoofdveld staat liep in 1940 een hooiwagen met paard en wagen.
Dorpsgezicht vanuit het oosten
Links van de vaart ligt het weiland met de naam de Skoalleseize. Rechts staat Elba, nu Stittenserleane. Het hoge gebouw links is de bakkerij van Siebe Dantuma aan het Skilplein.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!