Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Let op!

Let op! Op dit moment wordt onderhoud aan deze website gepleegd. U kunt de site blijven gebruiken maar mogelijk zullen bepaalde pagina's tijdelijk niet of slechts gedeeltelijk beschikbaar zijn. Daarvoor vragen wij uw begrip.

Deel:


Hindelooper Schilderkunst

Hindelooper kunst is een speciale stijl van beschilderde meubelen, wanden en objecten. De stijl is kleurrijk en bestaat uit sierlijke bloemmotieven, bijbelprenten en zee taferelen. Dit schilderen is ontstaan rond 1650 en was in die tijd zeer populair in de zogenaamde "kapiteinshuizen" in Hindeloopen.


De stijl van schilderen ligt in de lijn van de late renaissance en de vroege barok van het Nederlandse noorden. Dit is te herkennen aan het gebruik van de acanthus plant, het imitatiemarmer en voorstellingen uit de Griekse mythologie. De belangrijkste ondergrondkleuren zijn rood, blauw, wit en groen.


Bij een bezoek aan Hindeloopen kunt u zich uitgebreid laten voorlichten over deze bijzondere vorm van volkskunst.


Volgorde opslaan

Indruk EXIF-info van deze foto('s)

Datum opname: 2010-11-14
Tijd van de opname: 03:38:07
Hoogte in pixels: 301
Breedte in pixels: 450
Camera merk en model:
Sluitertijd: 10/40
Brandpuntafstand: 21mm
ISO-gevoeligheid: 100
Timestamp: 2010:11:14 03:38:07
Diafragmainstelling: 300/100
Diafragma f-nummer: f/4.0
Belichtingscompensatie: 0/100

© Tekst: - © Foto voorblad: Bauke Folkertsma

Hindelooper Schilderkunst
©: Bauke Folkertsma