Bezienswaardigheden in Haskerdijken


Bouwstijl: zaalkerk
Datering: 1880
Restauratie: 1985 (exterieur) en 1995 (interieur)

Ligging
Anderhalve kilometer ten noorden van de dorpskern van Haskerdijken staat, omgeven door een paar boerderijen maar verder heel geïsoleerd, de voormalige hervormde kerk De Kapelle, ingeklemd tussen enerzijds de Rijksweg A32 en anderzijds de spoorlijn Leeuwarden-Heerenveen en de Heeresloot.Exterieur
De aan de oostzijde driekantig gesloten zaalkerk uit het eerste kwart van de negentiende eeuw heeft grote rondboogvensters en een geveltoren met ingesnoerde spits. Boven de ingang bevindt zich een gevelsteen met een Latijns opschrift, dat zich laat vertalen met: “In het jaar 1818 in de maand april is deze kerk gerestaureerd toen Ferdinand Adriaan Boelens beheerder was van de domeingoederen in Friesland, Groningen en Drenthe”.

Interieur
De kerkruimte wordt gedekt door een houten tongewelf. Het interieur is bij de restauratie van 1994 grondig aangepakt door onder andere de zestig jaar oude houten vloer te verwijderen. Hierdoor kwamen de donkergrijze estrikken weer te voorschijn. In de vloer bevinden zich in het midden van het schip zes grafstenen uit de zeventiende en de achttiende eeuw.

Begraafplaats
De begraafplaats rond de Kapelle is eigendom van de burgerlijke gemeente Skarsterlân en nog altijd in gebruik. Wie een uitvaartdienst wil houden in het kerkje, kan contact opnemen met de huurder, mevrouw T. Boon-Fischer.

Huidig gebruik
De kerk wordt verhuurd aan beeldend kunstenaar mevrouw Tineke Boon-Fischer uit Heerenveen, die de kerk gebruikt als atelier en expositieruimte. In het winterseizoen organiseert ze tevens concerten. Bovendien verhuurt ze het kerkje het hele jaar door voor rouw- en trouwdiensten. Acht keer per jaar vinden er nog erediensten plaats van de Protestantse Gemeente te Heerenveen, die De Kapelle in juni 2012 heeft overgedragen aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Jabikspaad
De Kapelle is gelegen aan het Jabikspaad, de pelgrimsroute tussen Zwarte Haan en Hasselt, vanwaar men verder kan pelgrimeren naar Santiago de Compostella. Pelgrims die de kerk willen bezoeken, kunnen kijken of de deur geopend en de kunstenaar aanwezig is. Mevrouw T. Boon-Fischer heeft zelf een stempel laten maken voor in het pelgrimspaspoort . Wie het officiële stempel wenst van de Stichting Jabikspaad Fryslân, kan terecht bij een inwoner van het dorp. Groepen pelgrims die zeker willen weten dat ze terecht kunnen, worden verzocht contact op te nemen met de huurder of met de Plaatselijke Commissie.


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.