Deel:


Bezienswaardigheden in Raard


Sint-Johannes de Doperkerk (voorheen hervormd)

Op de redelijk complete radiale terp van Raard staat de vrij kleine Johannes de Doperkerk met een kloeke toren. Vanuit het noorden, waar de terp diep is afgegraven, kan de hoogte van de terp het best worden beleefd. Het kerkschip van gemêleerd rode kloostermoppen dateert uit het begin van de 13de eeuw; het koor met driezijdige sluiting is iets ouder, van omstreeks 1200. In de zuidelijke muur staat een nogal seculiere ingang: een dubbele deur met bovenlicht in een rechthoekig kozijn. Ernaast is een dichtgemetselde, segmentvormig gedekte opening te zien. Aan deze zuidzijde wordt de kerkruimte v

Marthakerk

In de zomermaanden juli - augustus en september is de kerk alle dagen open voor belangstellenden. De kerk is gebouwd in 1918 Sinds 1998 is het een rijksmonument. Het is een recht gesloten zaalkerk met geveltoren, portaal en enige Berlagiaanse kenmerken. De kerk staat op een wat merkwaardige locatie, ongeveer een kilometer buiten het dorp aan de weg naar Bornwird.Waarschijnlijk is deze locatie gekozen met het oog op het verspreid wonen van de gemeenteleden over een groot gebied.

Raard

Bouwstijl: Romaans
Datering: 13e eeuw
Restauratie: 1988

Ligging
De terp met daarop het oude dorp is deels afgegraven en dit kan men aan de noordkant heel duidelijk zien. Op het overgebleven deel van de terp staat de Kerk.

Exterieur
Kenmerkend zijn de dikke muren en de kleine (rond)boogvensters, de bouwstijl uit de 10e tot 13e eeuw. De kerk staat op een hoge terp en is opgetrokken uit een groot formaat baksteen. Het gebouw heeft geen westingang. De kerk van Raard was oorspronkelijk eigendom van het klooster Klaarkamp. De toren stamt uit 1787. De k

Museumkerk

Openingstijden: 1 april t/m 1 november vr/za/zo 14.00-17.00 uur én het gehele jaar geopend op afspraak: 050-5291360. Entree: volwassenen 2,50 euro.

13e-eeuwse romaanse kerk, toren uit 1787. Het Oerka Irene Verbeek Museum is sinds 2001 gevestigd in het terpkerkje van Raard. Het kerkje met zijn typerende tongewelf heeft daarvoor een verrassende metamorfose ondergaan, die alleen al het bezichtigen waard is. Het interieur is door Irene Verbeek beschilderd in kleuren die aarde en lucht symboliseren. Jaarlijks worden hier nieuwe exposities ingericht met werk van Verbeek.