Deel:


Winkelwoonhuis

Opeinde, Nijtap 2: winkel-woonhuis met werkplaats

Het winkel-woonhuis met een garagewerkplaats is in 1930 gerealiseerd naar ontwerp van 'Bosma's Architecten Bureaux' uit Drachten-Heerenveen, in opdracht van E.C. Hogendijk. De verweving van de verschillende functies van het pand is weerspiegeld in het exterieur.

Het woongedeelte bestaat uit twee bouwlagen onder een samengesteld dak; winkel en werkplaats zijn geschakeld maar hebben elk een geheel eigen gevelindeling. Het woongedeelte heeft een erkerbeuk met onder de bloembak op de verdieping een geëmailleerd reclamebord. De grote vensters hebben markante, brede geprofileerde kozijnen en fraai gekleurde glas-in-lood bovenlichten.

De indeling en de inrichting van het woonhuis en de winkel zijn grotendeels oorspronkelijk : tussen de werkplaats en de winkel is een schuifwand en in de winkel is onder meer de kastenwand met vitrine nog aanwezig.

Locatie

Nijtap 2 - Opeinde


© Tekst: - © Foto voorblad: Provincie Fryslân

Winkelwoonhuis
©: Provincie Fryslân