Deel:

|


Betonnen hoogholt

Welsryp, bij Heechhout 1: betonnen hooghout

Hooghouten zijn oorspronkelijk, zoals het woord zelf min of meer aangeeft, hoge houten bruggetjes. Het zijn vaste voetgangersbruggen met aan beide zijden trappen. Het brugdek ligt hoog boven het water om de hoogopgetaste schepen ongehinderd doorgang te verlenen.

De voetgangersbrug bij Welsryp is omstreeks 1930 over de Franekervaart geslagen en verbindt het dorp met het nabijgelegen buurschap Heechhout, dat is genoemd naar het hooghout. Het bouwmateriaal is eigentijds, namelijk beton, maar de vormgeving van de brug is ontleend aan de houten voorganger.

Locatie

bij Heechhout 1 - Wjelsryp


© Tekst: - © Foto voorblad: Provincie Fryslân

Betonnen hoogholt
©: Provincie FryslânNieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!