Bonifatiuspomp

|

Bonifatiuspomp

Bonifatiuspomp
©: Jan Lafeber

Dokkum, Bronlaan: waterpomp

De drinkwatervoorziening langs de kust werd bemoeilijkt door de invloed van de zee. Het drinkwater werd zilt door inwaaiend zout of, erger nog, door instromend zeewater. Dokkum had de gelukkige omstandigheid te beschikken over de Bonifatiusbron. Deze welbron wordt volgens de legende sedert de achtste eeuw toegeschreven aan Bonifatius. In later tijden werd het water van de bron benut door de Dokkumer bierbrouwers.

In 1884 werd het stroomkanaaltje in de richting van de Stroobossertrekvaart verbeterd en voorzien van een driezijdige, gietijzeren pomp. De bekroning wordt gevormd door een zandstenen tuinvaas uit het eerste kwart van de achttiende eeuw, met daarop een voorstelling van een Bacchantenfeest. De vaas was in 1839 te Haarlem gekocht, aanvankelijk met de bedoeling geplaatst te worden bij de ingang van de te stichten begraafplaats.

Locatie

Bronlaan - Dokkum

© Foto voorblad: Jan Lafeber
Lees meer
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!