Julia Jan Wouters stichting

Julia Jan Wouters stichting
©: Provincie Fryslân

Oudeschoot, Schoterlandseweg 45: Julia Jan Wouters Stichting

Bij testament had de laatste eigenaresse van het buitenhuis 'Veenwijk', Julia Hartsinck-Wouters, dochter van Jan Wouters, bepaald dat haar kapitaal grotendeels zou worden bestemd 'tot het doen verblijf houden van voor hun leven met geheel onderhoud van ongehuwde en behoeftige dames uit den fatsoenlijken en beschaafden stand, de ouderdom van vijfenveertig jaren bereikt hebbende en geboren in de provincie Friesland'.

Het buitenhuis bleek ongeschikt voor de huisvesting en in 1901 besloot men tot de bouw van een nieuw huis naar ontwerp van Joh. Borger uit Joure, die ook de bouw ervan uitvoerde. Tengevolge van zijn overlijden werd het gebouw voltooid door de timmerman J.G. Brouwer uit Oranjewoud.

Het in neo-renaissancetrant uitgevoerde tehuis werd gedeeltelijk gebouwd op de fundamenten van het oude 'Veenwijk'. In 1927 werd het hoofdgebouw uitgebreid met een vleugel aan de noordwestelijke zijde die een opmerkelijk goede eenheid vormt met het hoofdvolume. Deze vleugel werd ontworpen en uitgevoerd door J.G. Brouwer die zich daarbij baseerde op een voorontwerp van de Leeuwarder architect H.H. Kramer.

Locatie

Schoterlandseweg 45 - Oudeschoot


© Tekst: - © Foto voorblad: Provincie FryslânNieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!