Alles over Dokkumer Nieuwe Zijlen
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1Alles over Dokkumer Nieuwe Zijlen


Deel:

-

-

Dokkumer Nieuwe Zijlen

Dokkumer Nieuwe Zijlen

Dokkumer Nieuwe Zijlen is een buurtschap dat is ontstaan bij de sluis die hier in 1729 gebouwd werd in het Dokkumer Grootdiep. Vóór de bouw van de sluis was het Dokkumer Grootdiep een zeearm die diep in het land door drong: tot in Dokkum, hemelsbreed ruim tien kilometer naar het westen, was nog sprake van eb en vloed. De afsluiting van de zeearm door de nieuwe sluizen (‘zijlen’) betekende het definitieve einde van Dokkum als zeehaven.
Het sluizencomplex werd aangelegd onder leiding van de Friese waterbouwkundige Willem Loré (1679-1744) en bestond uit twee spuisluizen en een schutsluis voor de scheepvaart. Ter ere van de voltooïng van het complex werd op de dijk een monument opgericht dat bestaat uit een voetstuk met daarop een obelisk op vier bollen.
De spuisluizen worden nog steeds gebruikt om overtollig water uit de Frieze boezem af te voeren (‘spuien’). De schutsluis verloor zijn functie in 1969, toen een paar honderd meter zuidelijker een nieuwe, grotere schutsluis gebouwd werd (de Willem Lorésluis). Anders dan de oude sluis was dat geen zeesluis meer: een jaar eerder was de Lauwerszee afgesloten van de Waddenzee en het Lauwersmeer geworden.

Het buurtschap ligt in de luwte van de voormalige zeedijk. Vooral het deel direct achter de oude sluis is uitgesproken schilderachtig en ademt een intieme, besloten sfeer. Óp de dijk is juist sprake van een enorme openheid. Het uitzicht over het ‘oude land’ aan de ene en het Nationaal Park Lauwersmeer aan de andere kant is fenomenaal.

Dokkumer Nieuwe Zijlen geniet vooral bekendheid onder watersporters. Het ligt aan de zogenaamde Staandemastroute tussen het IJsselmeer en de Waddenzee. De schutsluis wordt jaarlijks door duizenden schepen gebruikt en aan de Lauwersmeerkant ligt een jachthaven met een kleine 400 ligplaatsen. Daarachter begint het Nationaal Park Lauwersmeer, een schitterend natuurgebied met volop mogelijkheden om te varen, kanoën, wandelen of fietsen. Richting Dokkum loopt, grotendeels langs het Dokkumer Grootdiep, een prachtig fiets- en wandelpad. In het buurtschap zelf is een café annex galerie en, boven op de dijk, een prima restaurant.

© FrieslandWonderland
Oostdongeradeel in de atlas van Eekhoff

Oostdongeradeel in de atlas van Eekhoff

Oostdongeradeel in de atlas van Schotanus

Oostdongeradeel in de atlas van Schotanus