Alles rund um Hemrik
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Hemrik


Deel:

-

-

Hemrik

Hemrik

Het kleine, sfeervolle dorpje Hemrik ligt in het zuiden van de gemeente Opsterland. In en rond het dorp staan verschillende historische gebouwen, zoals de boerderij Himrikerpaed 1 en 4, de prachtige witte kerk met klokkenstoel (Binnenwei 22) en de sluiswachterswoningen langs de Opsterlandse Compagnonsvaart. Wat verder naar het zuidoosten ligt over de Schoterlandse Compagnonsvaart de ‘Trambrug’, die onderdeel was van het ter plekke nog zichtbare het tracé van de voormalige tramlijn Oosterwolde-Gorredijk.

Door de omgeving lopen verschillende wandel-, fiets- en menroutes, die het mogelijk maken om optimaal te genieten van het prachtige landschap rond het dorp. De Opsterlandse Compagnonsvaart vormt in dat landschap een opvallend element. Deze vaart werd aangelegd voor de afvoer van turf en is tegenwoordig onderdeel van de Turfroute, een toeristische vaarroute die onder meer door Zuidoost Friesland voert.

In het dorp zelf is “Het Koetshuis” een mooie plek om even uit te rusten en wat te eten of te drinken.

Voor kinderen is er ook genoeg te beleven in Hemrik. Er is een openluchtzwembad en een speelbos, genaamd Sparjeburd. Ook stoeterij “Het Swarte Peart” en ‘’De Woudimker’’ zijn een bezoekje zeker waard. Jaarlijks is er een wandel- en zwemvierdaagse.

In het dorp zijn geen overnachtingsmogelijkheden, maar in de omgeving zijn verschillende campings, bed & breakfasts en hotels (bijvoorbeeld “Het witte huis” in Olterterp of “Lauswolt” in Beesterzwaag).


Tekst: Plaatselijk Belang Hemrik

© Gemeente Opsterland

Geschichte von Hemrik

Hemrik (700 Einwohner) ist ein Straßendorf, das im späten Mittelalter auf einem Sandrücken zwischen der Heide im Norden und dem Hochmoor im Süden entstanden ist. Die mittelalterliche Kirche war früher dem Heiligen Andreas geweiht; 1739 wurde sie erneuert; man verwendete altes Mauerwerk Der Glockenstuhl stammt aus dem Jahr 1495. Ganz in der Nähe wurde die Opsterlandse Compagnonsvaart gegraben, ein Kanal für den Transport von Torf. Die Torfgewinnung gab dem Dorf einen deutlichen Impuls; 1755 entstand der Kanal Hemrikerverlaat; die dazugehörige Schleuse wurde 1902 vollständig renoviert. Die 1920 erbaute Klappbrücke wurde 1952 in Hemrik installiert.

Die Kirche erhebt sich auf einem erhöht liegenden Friedhof. Die Saalkirche wurde vermutlich im 19. Jh. ausgebaut. In der Kirche fällt eine Kanzel aus dem 17. Jh. besonders auf; hinter der Kirche hat die Torfgräberfamilie van der Sluis sich ein großes Familiengrab anlegen lassen. Die Gruft wurde vom 1863 verstorbenen J. A. van der Sluis begründet; ein Grabstein mit Stammbaum zeugt davon. Dieselbe Familie zeichnete auch verantwortlich für das so genannte Kutschhaus, 1901 im Renaissance-Stil erbaut.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Opsterland in de atlas van Eekhoff

Opsterland in de atlas van Eekhoff

Opsterland in de atlas van Schotanus

Opsterland in de atlas van Schotanus