Alles over Nieuwebildtzijl
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1Alles over Nieuwebildtzijl


Deel:

-

-

Nieuwebildtzijl

Nieuwebildtzijl

In 1600 werd tussen Nieuwebildtzijl en Zwarte Haan de Nieuwebildtdijk aangelegd. Daarmee werd het opgeslibde land ten noorden van de bijna 100 jaar eerder opgeworpen Oudebildtdijk definitief aan de zee te onttrokken. Bij de uitwateringssluis in de nieuwe dijk, ruim anderhalve kilometer noordelijk van de sluis in de oude dijk, onstond het buurtschap Nieuwebildtzijl. Opslibbing achter de nieuwe dijk zorgde ervoor dat de nieuwe sluis (of ‘zijl’) al in 1655 buiten gebruik moest worden gesteld. Het gebied ten noorden van de Nieuwebildtdijk werd bedijkt in 1715 (Westelijke of Oude Bildtpollen), respectievelijk 1754 (Oostelijke of Nieuwe Bildtpollen). Daarmee werd de huidige ‘harde grens’ tussen land en zee vastgelegd.

Nieuwebildtzijl is het ‘eind van de wereld’ en juist daarom oefent deze plaats op velen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Vanwege de overweldigende rust, de onvoorstelbare ruimte, de hoorbare stilte, de eindeloze vergezichten, de nabijheid van de zee en de voelbare en zichtbare geschiedenis van de landaanwinning.
Direct ten noordoosten van Nieuwebildtzijl ligt het “Noarderleech”, een uniek natuurgebied. Oorspronkelijk zou ook dit gebied ingepolderd worden ten behoeve van de landbouw; er waren al lage dijkjes (zomerdijken) aangelegd. Op aandringen van natuurorganisaties krijgt nu de zee weer meer de ruimte en worden de zomerpolders langzamerhand omgevormd tot kwelders.

©
Het Bildt in de atlas van Schotanus

Het Bildt in de atlas van Schotanus

Categorie: boeken

Kees Kuiken – Het Bildt is geen Eiland

Kees Kuiken – Het Bildt is geen Eiland

Capita cultuurgeschiedenis van een vroegmoderne polder in Friesland.

De polder (van 1851-2014: gemeente) Het Bildt aan de Friese Waddenkust is wel ‘een Hollandse enclave in Friesland’ genoemd.

... lees meer

Prijs: € 17,50