Alles over Nieuwebildtzijl
FrieslandWonderland
FriesDuitsEngels

Alles over Nieuwebildtzijl


Deel:

-

-

Nieuwebildtzijl

Nieuwebildtzijl

In 1600 werd tussen Nieuwebildtzijl en Zwarte Haan de Nieuwebildtdijk aangelegd. Daarmee werd het opgeslibde land ten noorden van de bijna 100 jaar eerder opgeworpen Oudebildtdijk definitief aan de zee te onttrokken. Bij de uitwateringssluis in de nieuwe dijk, ruim anderhalve kilometer noordelijk van de sluis in de oude dijk, onstond het buurtschap Nieuwebildtzijl. Opslibbing achter de nieuwe dijk zorgde ervoor dat de nieuwe sluis (of ‘zijl’) al in 1655 buiten gebruik moest worden gesteld. Het gebied ten noorden van de Nieuwebildtdijk werd bedijkt in 1715 (Westelijke of Oude Bildtpollen), respectievelijk 1754 (Oostelijke of Nieuwe Bildtpollen). Daarmee werd de huidige ‘harde grens’ tussen land en zee vastgelegd.

Nieuwebildtzijl is het ‘eind van de wereld’ en juist daarom oefent deze plaats op velen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Vanwege de overweldigende rust, de onvoorstelbare ruimte, de hoorbare stilte, de eindeloze vergezichten, de nabijheid van de zee en de voelbare en zichtbare geschiedenis van de landaanwinning.
Direct ten noordoosten van Nieuwebildtzijl ligt het “Noarderleech”, een uniek natuurgebied. Oorspronkelijk zou ook dit gebied ingepolderd worden ten behoeve van de landbouw; er waren al lage dijkjes (zomerdijken) aangelegd. Op aandringen van natuurorganisaties krijgt nu de zee weer meer de ruimte en worden de zomerpolders langzamerhand omgevormd tot kwelders.

©

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.