Jongelingsvereeniging Prediker

Jongelingsvereeniging Prediker
©: Bron boek Easterein

Jongelingsvereeniging Prediker 12:13B

De jongelingen vereniging is altijd belangrijk geweest. De oudste vereniging die gevonden is, is Jongelingvereeniging Prediker 12:13B. Opgericht op 2 maart 1895. Het doel was: "hoe noodig het was om zich bij een Christelijke Jongelings Vereeniging te voegen, zijnde een kweekschool voor het manlijk leven". Het hoofddoel wordt op de tweede bijeenkomst vastgesteld.

" `t behandelen van Gods woord als Hoofddoel, daarna het behandelen van de Kerk- en vaderlandse geschiedenis en `t houden van vrije voordrachten."

Voorzitter werd S. Strikwerda, B. Nijdam vice- voorzitter, A. Ypma secretaris en K. Bakker penningmeester.

Elk lid moest een inleiding verzorgen over een stuk uit de bijbel. de opzet was kennis uit de bijbel te vergroten maar ook het speken in het openbaar te vergroten. Verder werden er voordrachten gehouden en werd er toneel gespeeld. De contributie was in 1895 vijf centen in de week.

Citaat boek Easterein:

De jongerein wie ek yn 1895 net altyd like noflik. Ek seagen `De Jongelingen`al gau mei in skean each nei de froulju. Al yn it earste jier hat it der oan  `om de orde tijdens den Bijbelbesprekingen te handhaven`. Ek wurdt der praat oer`het doen van een pleziertogtje van den zoomer en daarmeede met den meisjesvereeniging in overleg te treden`. Letter blykt ek `dat er een Stoomboot wordt afgehuurd naar Beetsterzwaag`.

Bibliotheek

In 1896 wordt er besloten om een bibliotheek opgericht wordt. Eerst worden de boeken uitgeleend aan de leden zelf. Maar later kan er door begunstigers ook gebruik van gemaakt worden. In 1896 staan er al 55 leden op de lijst. De Bibliotheek is jarenlang onderdeel van de  van de Jongelingvereniging geweest. Zelfs in De Tjerne is dat nog een aantal jaren het geval geweest ( jaren 50) 

Activiteiten

In de zomer van 1898 wordt beschreven hoe het " Krooningsfeest " wordt opgezet, in samenwerking van de zustervereniging Dorcas. Verder worden er reisjes en jaarfeesten samen gehouden. Op 20 mei 1913 wordt er aan "de kerkvoogden toestemming gevraagd om zondagsmiddags na kerktijd het lokaal open te stellen voor hooijers en maaijers zoodat deze vrijelijk gebruik konden nemen van thee en koek".

Het aantal leden varieert tussen de 15-20 leden.

In 1950 wordt de vereniging samengevoegd met de de meisjes vereniging Dorcas. In de notulen van februari staat hierover geschreven, "Ús foarsitter iepent de gearkomste ûnder de driigjende eagen fan fammeliedster Mefr. Tilkema. Ja, wy ha de froulje der mar by nommen (sy woene dat graach?). Mar it is noch mear mei it each op it toanielstikje en net te ferjitten de mannichte fan beide ferienings". 

Het notulenboek gaat tot 1971. Daarna is er een periode dat er club is.

Dorcas

Over Dorcas is niet veel bekend. Vanuit de notulen van de jongensvereniging blijkt dat zij ook in de zelfde periode zijn opgericht. Ze werkte samen met de Jongelingsvereeniging Prediker 12:13B. Ze organiseerden gezamenlijk feesten en reisjes. In de zomer van 1898 wordt beschreven hoe het " Krooningsfeest " wordt opgezet, in samenwerking van de zustervereniging Dorcas. Verder worden er reisjes en jaarfeesten samen gehouden. Op 20 mei 1913 wordt er aan "de kerkvoogden toestemming gevraagd om zondagsmiddags na kerktijd het lokaal open te stellen voor hooijers en maaijers zoodat deze vrijelijk gebruik konden nemen van thee en koek".

In 1950 wordt de vereniging samengevoegd met de Jongelingsvereeniging Prediker 12:13B. In de notulen van februari staat hierover geschreven, "Ús foarsitter iepent de gearkomste ûnder de driigjende eagen fan fammeliedster Mefr. Tilkema. Ja, wy ha de froulje der mar by nommen (sy woene dat graach?). Mar it is noch mear mei it each op it toanielstikje en net te ferjitten de mannichte fan beide ferienings". 

Colofon

Boek Easterein, auteur Klaas Kooistra

© Tekst: Bron boek Easterein, auteur Klaas Kooistra © Foto voorblad: Bron boek Easterein


|
Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.