Martinikerk 1350-1580

Martinikerk 1350-1580
©: André C. Vink

De waterput 

Hoe oud de waterput bij de kerk is, is niet bekend maar hij is vast op leeftijd. Waarschijnlijk zat er een zoetwaterwel wat het belang van het gebouw en haar beheer zeker ten goede kwam. Water is nog altijd van levensbelang. Genoeg reden om er zuinig op te zijn en het te beschermen. Wie een zoetwaterbron beheerde, was tegelijkertijd “baas” over de gehele gemeenschap er om heen. Bekend is, dat de kerk door de eeuwen heen water “uitdeelde” in het dorp, en daar zelfs speciale vrouwen voor in dienst had. De werking van de put was eenvoudig. Door middel van een emmer met daaraan een ketting of touw kon het water worden opgehaald. Ook werd de put gebruikt als spoelplaats voor het wasgoed uit het dorp. Na thuis te hebben gewassen, werd de was gespoeld bij de waterput. Hierna werd op de begraafplaats gedroogd en gebleekt. Doordat het hof omringd was met een hoge doornenhaag, was het een ideale plaats hiervoor. Ook was zo’n spoelplaats een goede gelegenheid om de laatste dorpsnieuwtjes even door te nemen. Zo hadden de kerk en zijn waterput eeuwenlang een sociale functie.

Colofon

Boek Martinikerk Easterein

© Tekst: André C. Vink © Foto voorblad: André C. Vink


|
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!