Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.


Steun deze website

Wij hopen dat u deze website waardeert en geniet van de enorme hoeveelheid informatie, foto's en historische kaarten over en van alle dorpen en steden in Friesland. Maar wist u dat deze website volledig draait op enthousiaste vrijwilligers en geen commerciële en betaalde uitingen bevat. Om die reden willen wij u in overweging geven om een kleine donatie te doen ter instandhouding van deze website. U kunt al doneren vanaf € 1,--. Dit gaat heel eenvoudig en anoniem (als u wilt) via een iDeal transactie. Alle bijdragen worden zeer gewaardeerd en uitsluitend gebruikt voor de verdere op- en uitbouw van deze website!

Met vriendelijke groet, Bauke Folkertsma, DeeEnAa, Online City- en Regiomarketing te Joure



De Elfstedentocht

De Elfstedentocht
©: Bauke Folkertsma

De ’tocht der tochten’ wordt de Elfstedentocht wel eens genoemd. Bedoeld wordt de schaatstocht langs alle elf Friese steden Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.


De eerste Elfstedentocht werd verreden op 2 January 1909 en de laatste op 4 Januari 1997. De eerste werd gewonnen door Minne Hoekstra de laatste door Henk Angenent.


Tegenwoordig wordt met weemoed teruggedacht aan de tijden dat er nog Elfstedentochten waren. Door de opwarming van het klimaat lijkt het er op dat het voorgoed voorbij is met deze bijzondere traditie. Toch is dit niet helemaal waar. Bij gebrek aan ijs kan de tocht der tochten op allerlei andere manieren worden beleefd en daar wordt het hele jaar rond gretig gebruik van gemaakt. (tekst volgt)


© Tekst: - © Foto voorblad: Bauke Folkertsma

Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokele producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de DeeEnAa website via onderstaande knop.