Skûtsjesilen

|

Skûtsjesilen

Skûtsjesilen
©: Bernard Veerman

Skûtsjesilen | Een gezellige activiteit op de Friese wateren. Skûtsjesilen is een term die je vast en zeker weleens hebt gehoord. Maar wat betekent het precies en waarom is dit begrip zo populair in Friesland? In dit artikel geeft Tom van Galekkeropvakantie.nl je meer informatie over deze Friese traditie en deelt hij leuke tips voor een weekje of weekendje skûtsjesilen in Friesland.

Wat is Skûtsjesilen? De term Skûtsjesilen staat voor de jaarlijkse zeilwedstrijd die in Friesland gehouden wordt. Maar dit is niet zomaar een zeilwedstrijd. Er wordt namelijk gevaren met oude vrachtschepen. Deze vrachtschepen zijn (in tegenstelling tot gewone zeilboten) lang en plat en werden vroeger veelal gebruikt om grondstoffen naar bij de boerderijen te brengen. Waar het vroeger heel gewoon was om op deze vrachtschepen te zeilen, is skûtsjesilen tegenwoordig een echte traditie. Iedere (Friese) zeilliefhebber heeft het wel eens geprobeerd en de jaarlijkse wedstrijden worden met spanning gevolgd. Skûtsjesilen wordt dan ook wel gezien als de belangrijkste zeilwedstrijd in Friesland.

Waarom is Skûtsjesilen zo leuk? De provincie Friesland staat al jaren bekend als de ideale regio om te (leren) zeilen. De Friese Meren en de aanwezigheid van de wind vormen het perfecte decor om met een zeilboot over het water te varen. En hoe gaaf is het dan om te zeilen in een groot vrachtschip met een platte bodem? Dit is een totaal andere beleving dan zeilen in een `gewone` zeilboot, omdat je een stuk lager op het water ligt. Een ding is zeker; je weet in ieder geval dat je goed nat wordt en een spetterende dag op het water beleeft. Niet alleen de Friezen zijn er dol op, maar mensen door heel het land komen naar Friesland om deze belevenis zelf te ervaren.

Waar kun je Skûtsjesilen in Friesland? Lijkt het je een leuk om zelf / met een groep te skûtsjesilen? Dat kan! In Friesland zijn diverse organisaties die het mogelijk maken om in een skûtsje over de Friese wateren te varen. Hiervoor kun je terecht in de plaatsen Earnewâld, Sneek, Heeg, Stavoren, Gaastmeer, Akkrum, Langweer en Terherne. Wat betreft de mogelijkheden kun je er voor kiezen om een volledig verzorgde rondvaart te boeken, maar je kan het ook actiever aanpakken. Neem bijvoorbeeld zelf het roer in handen, hijs de zeilen en help de schipper met alle klusjes aan boord. Skûtsjesilen is niet voor niets één van de meest geboekte groepsuitjes in Friesland.

Leuke vakantie-adresjes voor skûtsjesilen in Friesland Skûtsjesilen is een leuke activiteit om te combineren met een gezellig weekje of weekendje weg. Beleef eerst een gezellige dag op het water, om vervolgens samen te genieten van al het moois dat Friesland te bieden heeft. Maak bijvoorbeeld een uitstapje naar de Waddeneilanden, ontdek één van de Nationale parken of ontdek het sfeervolle centrum van Leeuwarden. In Friesland hoef je je geen moment te vervelen! Ga je met een stel vrienden, het voetbalteam of het hele bedrijf op stap? Dan heb ik nog een leuke tip voor je; boek dan een sfeervolle groepsaccommodatie in Friesland om je verblijf helemaal compleet te maken.

Meer weten over skûtsjesilen? Ontdek het skûtsje museum in Earnewâld Ben je een echte zeilfanaat of wil je meer te weten komen over het ontstaan van het skûtsjesilen? Dan is het zeker een aanrader om het skûtsje museum in Earnewâld te bezoeken. Hier vind je meer informatie over de oudere generatie zeilschippers, terwijl er ook veel aandacht wordt geschonken aan de huidige competities. Heb je genoeg van het museum gezien? Dan kun je vanuit het dorpje Earnewâld mooie fiets- of vaartochten maken. Ook kun je er voor kiezen om Nationaal Park De Alde Feanen te bezoeken, waar je prachtig kunt wandelen en diverse vogelsoorten kunt spotten.

© Tekst: FrieslandWonderland © Foto voorblad: Bernard Veerman


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!