Bezienswaardigheden in Jubbega


Bouwstijl: Zaalkerk
Datering: 1734
Restauratie: 1995/1996

Ligging
De kerk van Schurega is prachtig gelegen aan de rand van een bos, halverwege Jubbega en Oldeberkoop. De kerk is wat achteraf gelegen en bereikbaar via een zandpad vanaf de doorgaande weg tussen Nieuwehorne en Donkerbroek.

Exterieur
In 1579 werd hier, ongeveer op de scheiding van Jubbega en Schurega een nieuwe, gemeenschappelijke kerk gebouwd. Die kerk is in 1715 vervangen door de eenvoudige zaalkerk die er nu nog altijd staat. Een gedenksteen in de westgevel toont de wapens van de familie Scheltinga. In 1910 stond er naast de kerk een klokkenstoel, maar deze is verdwenen. Daarvoor in de plaats is er een dakruiter aangebracht op de westgevel, met een slanke spits.

Interieur
Er staat een preekstoel uit ca. 1700 met op het ruggeschot een uitgesneden windmolen. Het gebrandschilderde raam (op 21 maart 2010 onthuld) is een geschenk van de kinderen van de in 2006 overleden Johan Molenaar. Hij was ruim twintig jaar secretaris van de Plaatselijke Commissie die het kerkje in Schurega voor de Stichting Alde Fryske Tsjerken beheert. Het raam is vervaardigd door glasmaker Karel van der Wal uit Bakhuizen.

Orgel
In de kerk staat een prachtig kabinetorgel afkomstig uit Ter Idzard.

Huidig gebruik
De Plaatselijke Commissie die het kerkje van Schurega beheert, is bijzonder actief. Er vinden regelmatig concerten en exposities plaats. Verder wordt het kerkje veel gehuurd voor rouw- en trouwdiensten. Het kerkje is van alle gemakken voorzien. Omdat er geen banken aanwezig zijn, is het gebouw bijzonder geschikt voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. In oktober 2009 vond er een symposium van de Provincie Fryslân plaats over het houden van schapen in natuurgebieden.


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.