Het Lauwersmeergebied - regio in Friesland

|

Het Lauwersmeergebied

Het Lauwersmeergebied
©: FrieslandWonderland

Bij de Deltawerken denkt iedereen direct aan Zeeland en Zuid Holland, waar in 1953 de Watersnoodramp plaatsvond. Maar ook de dijk die het Lauwersmeer scheidt van de Waddenzee is een uitvloeisel van de in 1955 aangenomen Deltawet. Die dijk werd, na acht jaar werk, op 25 mei 1969 gesloten.

De voormalige Lauwerszee, 9000 ha groot, viel voor het grootste deel definitief droog. De hoogste delen werden ingericht voor de landbouw, er kwamen recreatieve voorzieningen en een militair oefenterrein. Maar in het grootste deel kreeg de natuur de vrije hand om zich te ontwikkelen. Rond 1980 werd gestart met actief natuurbeheer. De resterende 2000 ha bleef open water en vormt sindsdien een aantrekkelijk watersportgebied. Het hele gebied heeft op 12 november 2003 de status van Nationaal Park gekregen.

Het Lauwersmeergebied biedt zijn bezoekers talloze mogelijkheden voor een aangenaam verblijf. Of u het gebied nu per fiets, te voet of vanaf het water verkent, in alle gevallen zult u verrast worden door de prachtige natuur, het afwisselende landschap, de schitterende vergezichten en de fascinerende wolkenluchten en zonsondergangen. En bovenal door de overweldigende rust, want die heerst hier nog. Natuurlijk kunt u uw eigen fiets, kano, surfplank of (zeil)boot meenemen. Maar het hóeft niet. Op meerdere plaatsen rond het meer kunt u terecht voor het huren van dergelijke zaken. Ook zijn er mogelijkheden om het gebied te verkennen onder leiding van deskundige gidsen.

Het gebied biedt eigenlijk te veel om op te noemen. Maar een paar highlights willen we u niet onthouden.

  • Ezumakeeg: landaanwinningsgebied ten zuiden van Ezumazijl, dat na het afsluiten van de Lauwerszee als landbouwgebied in gebruik genomen werd, maar later tot natuurgebied omgevormd werd; een must voor de vogelliefhebber!
  • Buitenhaven Lauwersoog: natuurlijk het vertrekpunt voor een dagje Schiermonnikoog; maar neem ook eens een kijkje in de visserijhaven: zie hoe de vis aan wal gebracht wordt en probeer er eens één bij een kraam of in één van de restaurants; verser bestaat niet!
  • Esonstad: een bij Oostmahorn gebouwd vakantiepark in de vorm van een oud vestingstadje; door de één verguisd als 'nep' en 'namaak', door de ander geprezen als 'iets nieuws' en 'origineel'; dat moet u dus gezien hebben! Ook hier vertrekt trouwens een boot naar Schiermonnikoog.
  • Excursie met de boswachter: wilt u de prachtige natuur echt beleven, dan is een excursie onder leiding van een kenner natuurlijk onmisbaar; er zijn verschillende: te voet, per boot, 's ochtends vroeg of bij volle maan; voor elk wat wils! Voor meer informatie: zie www.lauwersmeer.org (kies: 'Wat kan ik doen').

Colofon

FrieslandWonderland

© Foto voorblad: FrieslandWonderland


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.