Alles over Oostmahorn
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles over Oostmahorn


Deel:

-

-

Oostmahorn

Oostmahorn

Oostmahorn is sinds 2007 het 28e dorp van de gemeente Dongeradeel. Was Oostmahorn voorheen gekoppeld aan Anjum, sinds de dorpsstatus heeft Oostmahorn een eigen dorpsbelang, welke voor de belangen van haar inwoners opkomt.
Het dorp ligt aan het Lauwersmeer en is het toeristisch speerpunt van de gemeente. Sinds de bouw van Esonstad is het dorp enorm uitgebreid. Met een doorgang door de dijk is het mogelijk om met een boot naar binnen te varen, maar aanleggen in de jachthaven is ook mogelijk. Het strand is vrij toegankelijk voor iedereen. Bezienswaardig is het in de dijk opgebouwde kruithok, gebouwd in 1810 en gerestaureerd in 1922.
Er zijn verschillende mogelijkheden om op een terras te genieten van het geweldige uitzicht over het Lauwersmeer. Tevens zijn er in Oostmahorn restaurants om een heerlijke maaltijd tot u te nemen. Een wandeling over de dijk is vooral zondags een attractie.
In de vakanties heeft Oostmahorn vele gasten in haar midden. Zowel in Esonstad als in het bungalowpark “De Skans”. De gasten ervaren de omgeving als ideale plek om te fietsen en te wandelen. Toekomstplannen zijn de aanleg van een golfbaan en een camping.

In 2005 heeft Liesbeth van Wallinga-van der Wal een boek geschreven over Oostmahorn met als titel “De Skans, de minsken, de hûzen'. Dit boek is nog steeds verkrijgbaar.

Ga voor meer informatie naar www.oostmahorn.com


Tekst: Gemeente Dongeradeel

© Gemeente Dongeradeel

Historie van Oostmahorn

Oostmahorn heeft niet de status van een dorp; het is net als Ezumazijl een buurschap dat onder het dorp Anjum behoort. (Redactie: Inmiddels heeft Oostmahorn de dorpsstatus formeel wel gekregen). In het collectieve geheugen van de Friezen wordt Oostmahorn wel als dorp ervaren. Vooral omdat het lange tijd, vanaf ongeveer 1830, de vertrekplaats was van de veerdienst naar Schiermonnikoog en de ligplaats van de reddingboot. Na de sluiting van de dijk en het daardoor temmen van de Lauwerszee tot het Lauwersmeer is de streek niet in vergetelheid geraakt. Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis begon toen als plek van (water)recreatie.

Aan het einde van de 18de eeuw meldt de Tegenwoordige Staat van Friesland: ‘Ten Oosten van Aanjum ligt aan zee de schans Oostmahorn, by welke eene schoone reede en ankerplaats is voor maatig groote schepen; komende die uit Hamburg, Denemarken en de Oostzee hier daarom dikwyls ten anker; doch voornaamelyk de Groninger turfschepen, wanneer zy, wegens tegewind, deezen hoek niet kunnen boven zeilen. In het jaar 1576 werd Oostmahorn door Bartold Entes vast gemaakt, en door Caspar Robles […] geweldig bestormd, doch zo wel verdedigd, dat hy met groot verlies moest aftrekken.’ Oostmahorn was ankerplaats en verdedigingsplek. De schans was in 1576 opgeworpen. In de 18de eeuw werd een zeehoofd aangelegd. Het huidige havenlicht met steigers dateert van omstreeks 1930 en heeft expressionistische vormen.

Oostmahorn bestaat uit spontaan aan de toegangsweg en achter de zeedijk ontwikkelde losse lintbebouwing. Tegenover nummer 26 is een in 1810 aangelegde en in 1849 buiten gebruik gestelde kruitkelder voor de kustbatterij nog aanwezig. Het voormalige versterkingsstation van de PTT in traditionalistische Delftse School architectuur is thans in gebruik als ‘Oerka-museum’. De werkhaven van de Rijksdienst IJsselmeerpolders voor de Lauwerszeewerken is omgetoverd tot een recreatiegebied. Aan en op de zuidelijke oever is een vakantienederzetting op drie thema’s tot stand gekomen. Huifvormige houten rietwoningen, van baksteen opgetrokken havenwoningen en dijkwoningen, die ogen als in het dijklichaam verzonken ouderwetse woonwagens.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Oostdongeradeel in de atlas van Eekhoff

Oostdongeradeel in de atlas van Eekhoff

Oostdongeradeel in de atlas van Schotanus

Oostdongeradeel in de atlas van Schotanus