|

Het sneeuwt dat het het kraakt in Friesland

Het sneeuwt dat het het kraakt in Friesland
©: Bauke Folkertsma

Ze zeggen dat de Inuït die in het Noordpoolgebied wonen en leven wel 100 woorden hebben voor sneeuw. Wikipedia nuanceert dit een beetje door uit te leggen dat deze woorden vaak ook aangeven wat je met sneeuw kunt doen of hoe het zich gedraagt. Zo is er een woord voor sneeuw waar je mee kunt bouwen en sneeuw die aan je kleren blijft plakken.

In Friesland hebben we niet vaak met sneeuw te maken, dus veel woorden hebben we er ook niet voor bedacht in de Friese taal. Maar het afgelopen weekend was het raak in het Noordoosten van de provincie. Ik was er voor mijn werk en een etentje in Dokkum.

De hele dag dwarrelden piepkleine sneeuwvlokjes naar beneden. Zo klein, dat je ze bijna niet kon zien. Maar omdat het lang aanhield ontstond best wel een glad laagje van het spul op de grond. Ik sprak drie voorbijgangers op straat,  de eerste zei terloops en omhoog kijkend "it krôket". De tweede zei met een turende blik "it krôket" en de derde zei het notabene ook "it krôket".

Wel heel toevallig dat iedereen die je tegenkomt zegt dat "it krôket". Dan zal het wel zo zijn en zal het ook wel een echt Fries woord zijn voor fijne sneeuw die je bijna niet kunt zien. Wat schets mijn verbazing als ik in het Online Friese woordenboek van de Afûk er niets van kan vinden. Google maakt er "het kwaakt" van. Volgens mij ben ik iets op het spoor.

© Tekst: Bauke Folkertsma © Foto voorblad: Bauke Folkertsma
Lees meer
Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.