Alles over Bontebok
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1Alles over Bontebok


Deel:

-

-

Bontebok

Bontebok

Dit dorp met zijn bijzondere naam ligt zo’n 5 kilometer ten oosten van Heerenveen. De Schoterlandse Compagnonsvaart was vroeger de belangrijkste toegangsroute naar het gebied. Het dorpsgezicht weerspiegelt nog de drukke tijden van weleer. De turfschippers moesten in het dorp vaak wachten voor ze weer verder konden. Dit zorgde voor een gezellige sfeer in de kern van het dorp. Deze sfeer hangt nog steeds in Bontebok.

Aan één van de vijf vroegere café’s dankt Bontebok zijn naam. De spreuk van dit café luidde: “Een bok is een bok, een bok ben ik geheten”. Daarmee wordt bedoeld dat menigeen een Bok is, maar het niet wil weten. In het boek “Imke Klaver; herinneringen van een Friese landarbeider” wordt op een duidelijke manier het vroegere leven in en rond Bontebok beschreven.

“Het Bontebokse Slokje” is een typerend streekproduct voor het dorp: een heerlijke likeur die zeker het proeven waard is. In augustus vindt het dorpsfeest Floralia plaats, wat u niet mag missen.

Rond het dorp kunt u genieten van het prachtige landschap en de natuur, te voet, op de fiets of anderszins. Er is onder andere een wandelroute van tien kilometer, die begint bij het dorpshuis “De Bokkesprong”. De route voert langs verschillende bezienswaardigheden. Een andere mooie route loopt via het (fiets)pad dat genoemd is naar Imke Klaver. Dit pad volgt de scheiding tussen het hoogveen- en het laagveengebied en houdt de herinnering aan de harde werker Imke Klaver in ere.

Overnachtingsmogelijkheden in het dorp zijn camping “Balstien” en Bed & Breakfast “Bontebok”.


Tekst: Plaatselijk Belang Bontebok

© Ver. voor plaatselijk belang Bontebok

Historie van Bontebok

Bontebok is een streekdorp bij een voormalige sluis in de Schoterlandse Compagnonsvaart dat in 1980 pas de status van een dorp kreeg. Daarvoor hoorde het voor het grootste deel bij Nieuwehorne en een kleiner westelijk gedeelte werd bij Bovenknipe gerekend. Het heeft zijn naam die al op kaarten vanaf het begin van de 18de eeuw voorkomt, te danken aan een sinds lang verdwenen herberg. Het graven van de Compagnonsvaart was in 1640 namelijk gevorderd tot de Bonte Bock. Deze herberg was er dus al vóór er in 1665 een verlaat (of vallaat, een kleine schutsluis) aangelegd werd. Deze werd in 1931 vernieuwd. Er staat nog een sluiswachterwoning die weliswaar niet uit 1665 stamt, maar het pand aan de Eerste Compagnonsweg 16 is volgens de gevelankers toch al uit 1725.

De streek is vanaf het midden van de 17de eeuw aan weerszijden van de vaart als gevolg van de veenwinning ontstaan. Het graven van de vaart en de dwars daarop staande wijken, het winnen en vervoeren van het veen en het daarna weer in cultuur brengen van de afgegraven gebieden gaven mensen een karig bestaan. Reden voor wat ambachtslieden en later ook nijverheid om naar dit gebied te trekken.

In Bontebok kwam in 1898 een coöperatieve melkfabriek, waar in 1903 ook een kaasmakerij bij kwam. Andere, soms grotere dorpen uit de omgeving was zo’n fabriek vaak niet gegeven. De fabriek heeft het tot 1966 uitgehouden, is nog een tijdlang confijtfabriek geweest en staat er nu wat desolaat bij. Vanaf 1923 heeft Bontebok een lagere school.

Tegenover de sluiswachterwoning staat aan de Eerste Compagnonsweg 1 een boerderij met een voorhuis in mengstijl, gebouwd in 1876. Op nummer 5 is een woonhuis nauwelijks meer te herkennen als het voormalige café. In 1909 is er de eerste steen voorgelegd, maar in 1983 had het café het definitief afgelegd. Even verder op nummer 11 de kop-hals-rompboerderij Oud-Hogeveen die na een brand in 1931 een voor toen modern voorhuis kreeg.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland
Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Schotanus

Schoterland in de atlas van Schotanus