Alles over Nieuwehorne
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1Alles over Nieuwehorne


Deel:

-

-

Nieuwehorne

Nieuwehorne

Gezellig is het in de bij elkaar 2500 inwoners tellende tweelingdorpen Oudehorne en Nieuwehorne. Het winkelcentrum vormt de kern van het dorp. Naast vele bezienswaardigheden zoals de prachtige Hervormde kerk en de ‘miniaturengalerij’ van Hanneke Hofstra, is er een opvallende historie die de twee dorpen aan elkaar verbindt. In het centrum van het dorp vindt u het dorpshuis ‘De Kiekenhof’, waar het hele jaar door diverse activiteiten en exposities zijn.

Het prachtige landschap rond de dorpen wordt gekenmerkt door de houtwallen die de percelen omzomen. Naar het zuiden liggen de ‘Grote en Kleine Kiekenberg’ en het Tolheksbos, mooie natuurgebieden die een oase van rust vormen. Tal van wandel- en fietsroutes in de omgeving bieden voor elk wat wils en leiden u langs de mooiste plekjes rond Oude- en Nieuwehorne. Op de groot formaat panelen bij de Hervormde kerk in Nieuwehorne en bij de brug over de Tsjonger vindt u alle informatie.

De nabijheid van grotere plaatsen als Heerenveen en Gorredijk maken een verblijf in de dorpen extra aantrekkelijk.

In Oude- en Nieuwehorne worden vele activiteiten en evenementen georganiseerd, waarvan het jaarlijkse ‘Flaeijelfeest’ de meeste bezoekers trekt. Andere evenementen zijn het ‘Joppefestival’ en de ‘Sint Thomas Kuiertocht’. In de laatste twee weken van december vindt, net als in Katlijk, het ‘Sint Thomas luiden’ plaats, een traditie waarbij de klokken geluid worden om de boze geesten te verjagen.

Kortom: er valt genoeg te zien, te doen en te ontdekken in en rond Oude- en Nieuwehorne. U kunt overnachten op minicamping De Ark aan de Oldebekoperweg, die prachtig gelegen is aan de Tsjonger.


Tekst: Plaatselijk Belang Oude- en Nieuwehorne

© Ver. voor plaatselijk belang Nieuwehorne

Historie van Nieuwehorne

Nieuwehorne is een streekdorp dat in de 18de eeuw is ontstaan nabij de splitsing van de Binnenweg die nu als Schoterlandseweg vanaf Oudeschoot over de hele lengte van de gemeente Heerenveen de belangrijkste ontsluitingsweg richting Donkerbroek is geworden. En nabij de voor het doorgaande verkeer niet belangrijke Buitenweg die een iets zuidelijker koers aanhoudt.

Het dorp ligt in een landschap waar hoogveen tot turf is gewonnen en daarna in cultuur is gebracht. Ten zuiden liggen de lage hooilanden van de vallei van de Tsjonger die daar tot de kanalisering in 1886/’88 als een echte rivier meanderde en een grillige grens vormde met West- en Ooststellingwerf. Het dorp heeft zich ontwikkeld op de plaats waar vanaf de Schoterlandse Compagnonsvaart uit het noorden de Vierde Wijk richting Binnenweg liep.

Daar kwam ook de dorpskerk. De huidige, door een dichte boomzoom omringde kerk dateert uit 1778 en is toen gebouwd in opdracht van grietman Daniël de Block van Scheltinga. De kerk is in het midden van de 19de eeuw hersteld, maar de kerkstichting zou wel ouder kunnen zijn omdat in de toren een klok hangt die waarschijnlijk in de 15de eeuw gegoten is door Johannes van Bomen. De kerk is een eenvoudige zaalkerk met een driezijdige koorsluiting en gebouwd van gele steentjes in een ritme van verdiepte traveevakken, waarin om en om rondbogige vensters staan. De voorgevel is geblokt gepleisterd, voorzien van dichte rijen muurankers en op de hoeken pilasters die diamantkoppen vertonen. Op de gevels staat de houten toren met uurwerk, galmgaten en een ingesnoerde spits.

In de buurten langs de wegen is nogal wat bebouwing uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw te vinden, maar Nieuwehorne doet zich kennen als een jong dorp. Na de Tweede Wereldoorlog is het dorp vooral tussen de twee wegen ingevuld, in belangrijke mate ook met volkswoningen die de woningbouwverenigingen er ontwikkelden. Toch is Nieuwehorne geen komdorp geworden, maar is het nog steeds een streekdorp.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland
Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Schotanus

Schoterland in de atlas van Schotanus