Alles rund um Burdaard
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Burdaard


Deel:

-

-

Burdaard

Burdaard

Het schilderachtige dorp Burdaard is ontstaan langs de oevers van de kronkelende Dokkumer Ie en ligt op de grens van het Friese kleigebied en de Dokkumer Wâlden. Ná Leeuwarden is dit de eerste plaats waar je de trekvaart via een brug kan oversteken. Verder stroomafwaarts, tot Dokkum, is nog één andere brug.
Vroeger was Burdaard een belangrijke rustplaats voor de scheepvaart en het kruisende verkeer over de weg. Hotel-Restaurant It Posthûs is nog steeds een prominente plek bij de ophaalbrug. Aan de zuidkant van het water ligt de Hervormde kerk uit 1851 op de eeuwenoude terp.
De 23 meter hoge molen de Zwaluw torent boven het weidse vlakke landschap uit. De molen trekt vele bezoekers, vooral doordat deze molen uniek is in zijn soort. Het is een gecombineerde molen die gebruikt wordt voor het zagen van hout en het malen van meel. Veel thuisbakkers weten via het smalle weggetje langs het water het molenwinkeltje te vinden. Het enthousiaste molenaarsechtpaar Tollenaar en de vele vrijwilligers vertellen u er alles over.
Uniek is het ook Ruurd Wiersmahûs, museum voor naïeve kunst. Na het ontploffen van een oliekachel beschilderde melkvaarder Ruurd Wiersma de wanden van zijn woonkamer. Dit leverde een kleurig panorama op waarbij de vier jaargetijden worden uitgebeeld.

Veel boten leggen in Burdaard aan om een paar dagen in dit knusse dorp te verblijven. Het dorp heeft ook een jachthaven. ‘s Zomers is het hierdoor gezellig druk met watersporters. Camping Mounehiem naast de molen biedt gasten gegarandeerd een mooi uitzicht als ze wakker worden. U kunt ook verblijven in de Bêd en Brochje van familie Kingma of vakantiewoning Het Werkmanshuisje.
Burdaard ligt langs de route van de beroemde Elfstedentocht, tussen Dokkum en Bartlehiem. U kunt deze route langs de Dokkumer Ee ook per fiets afleggen richting Leeuwarden of Dokkum. De Rietlandroute, van Holwerd naar Kampen, loopt ook langs Burdaard.
Wandelaars kunnen uit de voeten met vier historische wandelpaden en een Swalkrûte langs Tergrêft en Wânswert.

© Doarpswurk

Geschichte von Burdaard

Birdaard (Friesisch: Burdaard) liegt am Dokkumer Ee, die Wasserverbindung zwischen Leeuwarden, der friesischen Provinzhauptstadt, und Dokkum, nördlichste Stadt der Niederlande. Das Dorf, in dem heute etwa 1100 Einwohner leben, entstand einige Jahrhunderte vor der Zeitrechung als Terpdorf. Es gewann an Bedeutung, als der Wasserweg für die Region immer wichtiger wurde.

Auch heute passieren in der Sommersaison noch immer mehr als 10.000 Schiffe das Dokkumer Ee bei Birdaard. An der Südseite, später auch an der Nordseiteließen sich Handwerker und Händler nieder. Die Brücke war nicht so einfach zu überqueren; bis ins 20. Jh. musste man Zoll bezahlen, wenn man das Ee überqueren wollte. Die alte Dorfkirche wurde 1851 neu gebaut; daneben entstand auch das Pastorat.

Die große Säge- und Korn-Windmühle im Nordosten von Birdaard (De Zwaluw aus dem Jahr 1875) wurde nach einem Brand wiederaufgebaut und ist auch heute noch in Betrieb. Die landwirtschaftliche Kooperative De Eendracht (gegründet 1916) schrammte 2003 an der Pleite vorbei.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Dantumadeel in de atlas van Eekhoff

Dantumadeel in de atlas van Eekhoff

Dantumadeel in de atlas van Schotanus

Dantumadeel in de atlas van Schotanus