Alles rund um Pingjum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Pingjum


Deel:

-

-

Pingjum

Pingjum

Even ten oosten van de Afsluitdijk ligt Pingjum. Het oude terpdorpje telt ongeveer zeshonderd inwoners.

Geschiedenis
Pingjum is ontstaan aan de Marne, een oude zeearm van de Waddenzee. Langs de voormalige noordelijke oever loopt nu de weg tussen Kimswerd en Arum.
In de 13de eeuw legden monniken een dijk rond Pingjum. Deze Pingjumer Gouden Halsband beschermde het dorp in de 19de eeuw tegen een overstroming die Fryslân teisterde. In de eeuwen na de aanleg had Pingjum te lijden onder twisten tussen de Schieringers en Vetkopers.
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog groeven de Duitsers zich in Pingjum in. Na de bevrijding door de Canadezen bleek hoe de nazi's hadden huisgehouden in het dorp: Slechts twee huizen bleven onbeschadigd achter.

Bezienswaardigheden
Pingjum telt drie kerken, waaronder een 17de eeuws Doopsgezind schuilkerkje. Ieder jaar bezoeken veel (religieuze) toeristen dit op het oog gewone huis, aangeduid als Menno's Fermanje (Fries voor Vermaning: de naam die Doopsgezinden voor hun kerkgebouw gebruiken). Het kerkje is vernoemd naar Menno Simons, de stichter van de doopsgezinde beweging. Zijn volgers worden Mennonieten genoemd. Rond 1524 was Simons vicaris in Pingjum. In het kerkje is een diaserie te zien over zijn leven.
Meer in het oog springend is de oude Hervormde Kerk van het dorp. Deze laatgotische dorpskerk is al van ver buiten Pingjum zichtbaar.

Wonen en leven
Het is rustig wonen in Pingjum. Het dorp kent weliswaar een muziekvereniging, maar is voor de meeste voorzieningen, zoals een supermarkt, aangewezen op dorpen en steden als Witmarsum en Harlingen.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Pingjum

Das Pingjumer Goldene Halsdband zieht sich als Deich um das Dorf Pingjum mit 500 Einwohnern.

Pingjum ist ein altes Terpdorf, eine kompakte Niederlassung in einer an sich eintönigen, leeren Landschaft. Lindenbäume und ein eiserner Zaun auf einer kleinen Mauer umgeben den Friedhof mit der alten spätgotischen Dorfkirche, die 1759 erneuert wurde. Es handelt sich hier um eine Saalkirche an der Grote Buren mit Rundbogenfenstern und gelbem Backstein. Nördlich davon gibt es noch eine Reihe prachtvoller Diakonie-Wohnungen. Die nördliche davon gelegene Schlupfkirche aus dem 18. Jh. ist wohl eine der bekanntesten des Dorfes.

Hier wirkte Menno Simons, Wiedertäufer, als Prediger um 1524. Im Krieg hatten sich die deutschen Besatzer hier verschanzt; als die Kanadier das Dorf befreit hatten, waren nur zwei Häuser nicht in Mitleidenschaft gezogen worden.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Hendrik van Kampen

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Wonseradeel in de atlas van Schotanus

Wonseradeel in de atlas van Schotanus