Tsjerne De

Tsjerne De
©: van der Eems

Jeugdsoos de Tsjerne

De boerenschuur van Luitzen Schaafsma (1925 - 1987) werd in 1967 in een paar maanden tijd omgetoverd tot een jongeren centrum.

Het gebouwtje werd door de  ' Tsjerne commissie’ gehuurd van de Hervormde diaconie, die de schuur had aangekocht. Door de jeugd werd een verkoopactie van renteloze aandelen gehouden, die fl. 3500 hebben opgebracht.

Het opmerkelijke is, dat vrijwel de hele jeugd van toen heeft meegewerkt aan de tot standkoming. Voordat de jongeren de betonvloer konden storten, moest het hooi uit de stal worden weggehaald. Supervisie bij de bouw had de bouwkundige en architect H. W. List uit Sneek.

Het krantenverslag van de opening spreekt er van dat  ' men op het ogenblik nog met schulden kampt, maar die zijn er om opgeheven te worden '. Het centrum diende een geschikte plaats te worden om de jongeren te begeleiden - ook in de geestelijke waarden. Toch wilden de leiders het centrum niet een specifiek kerkelijk gericht uitgangspunt geven.

Men was optimistisch over de toekomst: ' Voor de jeugd uit Oosterend en omgeving komt er een prachtig centrum bij. En het staat wel vast dat iets wat de jongelui zelf hebben gebouwd ook goed beheerd zal worden.

Het bijzondere is dat de jongeren die de Tsjerne in 1967 verbouwd hebben, opgevolgd zijn door hun kinderen. En nu in 2022 vinden de kleinkinderen er nog steeds een eigen plek. Al drie generaties beantwoordt de Tsjerne aan het beoogde doel.

Colofon

Boek Easterein

© Tekst: Boek Easterein, bewurke troch Jetske Santema © Foto voorblad: van der Eems


|
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!