|

Sloten heeft geen Goochelaars nodig.

Sloten heeft geen Goochelaars nodig.
©: Bauke Folkertsma

Op dit moment is en een soort van reizend circus in Friesland gaande. Het is het lichtfestival Winterljocht. In de Friese steden Harlingen, Sloten en Dokkum worden lichtprojecties vertoond. Gebouwen worden met licht omgetoverd tot plekken waar verhalen worden verteld in woord of in beeld. Ik heb de versie in Sloten gezien.

Het was bescheiden qua opzet. Als je braaf de pijlen volgde kon je, ruim verspreid door de stad, op een aantal plaatsen een geprojecteerd gedicht lezen of bewegend beeld bewonderen. Het was opletten geblazen, in Sloten heb je hier en daar glad en glibberig plaveisel van kleine zwerfkeitjes en regelmatig trapjes en op- en afstapjes. In combinatie met regen en spaarzame openbare verlichting recept voor een lelijke val. Zeker als je je teveel laat afleiden door de voorstellingen.

Dat laatste heb ik dan ook niet gedaan. In alle rust heb ik route gevolgd en vooral goed om me heen gekeken, op zoek naar fraaie lichtpartijen en -schijnsels. Het blijkt dat Sloten daar sowieso al vol mee zit. Want de mooiste foto’s die ik gemaakt heb zijn niet van tijdelijke lichtprojecties maar van alledaagse onderwerpen die je gewoonweg iedere nacht in Sloten kunt bewonderen.

Lichtfestivals zijn als goochelaars. Zij proberen de aandacht af te leiden van waar het werkelijk om draait. Sloten heeft geen Goochelaars nodig en ik ga vaker bij nacht een Friese stad bewonderen.

© Tekst: Bauke Folkertsma © Foto voorblad: Bauke Folkertsma
Lees meer


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.